VIP Magazin
29 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Top business. Noiembrie 2012
Noiembrie 2012, Nr. 102

Top business. Noiembrie 2012

Comentează   |   Cuprins

„Punga” statului „slăbeşte”, dar devine mai „inteligentă”
Proiectul Legii bugetului 2013, chiar dacă a pornit cu stângul, se pare că va fi unul mai „cu cap” decât cel precedent. Ministerul Economiei a demonstrat o atitudine mai realistă faţă de linia de start, reducând prognoza, iar legislatorii au mai redus din populism. Ministerul Economiei l-a revizuit şi le-a sugerat legislatorilor să reiasă dintr-o creştere de 1% a economei, dar nu 3%. În aceste condiţii, obiectivul de a îmbunătăţi calitatea gestionării acumulărilor la buget este vital.

„Vrem să ajungem la o rebalansare a tipurilor de venituri, unde veniturile din  impozitul pe venit, impozitele directe, ce ţin în mod special de imobile, să aibă o pondere mai mare faţă de impozitele indirecte – TVA şi accize. Sperăm că o parte din reformele deja întreprinse, şi aici mă refer, de exemplu, la implementarea metodelor indirecte de determinare a veniturilor, vor mai schimba această pondere”, susţine deputatul Adrian Candu, membru al Comisiei buget şi finanţe.

El a mai menţionat că „am vrea să vedem totuşi odată şi odată o schimbare structurală a impozitelor directe. Un mecanism mai clar şi transparent al alocaţiilor de subvenţii”.

„Nodul Gordian” al gazelor
„Moldova nu va avea în viitorul apropiat un nou contract cu Gazpromul”, a declarat premierul Vlad Filat, punând punct pe avalanşa de speculaţii privind luptele energetice între Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană. După ministeriala Comunităţii Energetice Europene de la Budva, Muntenegru, în cadrul căreia Moldova a obţinut permisul de a amâna până în 2020 implementarea Pachetului energetic trei, autorităţile speră că discuţiile cu Gazprom vor fi mai productive în următoarele luni.

Bncile „resuscitează” economia
Băncile comerciale ieftinesc banii pentru agenţii economici. Împrumuturile în lei s-au ieftinit cu 20 la sută, în nouă luni, de la 14,23 la sută în ianuarie la 11,83% în septembrie. Motivul acestei generozităţi – scăderea generală a ratelor dobânzilor aplicate la împrumuturi. Astfel, rata medie a dobânzii la creditele în lei moldoveneşti s-a diminuat de la 14,71 la sută în ianuarie până la un nou minim istoric în septembrie, de 12,58%.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău