VIP Magazin
24 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top business. Martie 2014
Martie 2014, Nr. 118

Top business. Martie 2014

Comentează   |   Cuprins

Valute „gonite” de „vânt”
Euro şi dolarul au umblat la nervii moldovenilor, depăşind record după record pe parcursul mai multor zile consecutive, generând o avalanşă de speculaţii. În final, Banca Naţională a creat un grup de lucru care investighează operaţiunile unor bănci pe piaţa valutară sub suspiciunea că ar fi speculative. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a declarat că există suspiciuni că unele bănci comerciale intenţionat au fixat rate de schimb mai mari. Argumentul de bază e afişarea unor cursuri de schimb exagerate,  în contradicţie cu evoluţiile de pe piaţa externă, unde EUR se depreciază vizibil faţă de USD, ceea ce trebuia să ducă la aprecierea leului faţă de EUR pe piaţa internă.

De şapte ori msoară…
 Ministerul Economiei a cerut Guvernului să se abţină de lansarea procesului de privatizare a unor întreprinderi strategice. Asta pentru că runda de privatizare de la sfârşitul anului trecut a fost una mai puţin eficientă. Lista conţine 13 întreprinderi, inclusiv Moldtelecom, combinatele vinicole „Barza Albă” şi „Aroma”, „Tutun” CTC, reţelele energetice de distribuţie Nord şi Nord Vest, Centrala Termoelectrică din Bălţi, Nodul Hidroenergetic Costeşti, Circul, Air Moldova, Combinatul de Produse Cerealiere din Chişinău, Fabrica de Sticlă din Chişinău şi Glass Container Company. Cele patru întreprinderi energetice urmau a fi scoase la privatizare într-un singur lot, la fel şi fabricile de sticlă. Guvernul a decis să nu se grăbească cu vânzarea proprietăţii de stat.

Victoria Victoriabncii!
După o serie de „războaie” pentru controlul asupra unor bănci comerciale, i-a venit rândul şi Victoriabăncii. Potrivit spuselor BNM, un acţionar minoritar a încercat să preia controlul asupra acestei instituţii. Aceasta trebuia să se întâmple în cadrul unei adunări extraordinare a acţionarilor. Însă, după o „anchetă fulger”, BNM a blocat dreptul de vot al unor acţionari, care deţin circa 29,95 la sută din acţiunile Victoriabank, pe motiv că aceştia ar fi acţionat concertat. Acţionarii au apelat la justiţie, acum fiind în calea spre purul adevăr, undeva în zona Curţii de Apel Chişinău.


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău