VIP Magazin
20 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top business. Mai 2014
Mai 2014, Nr. 120

Top business. Mai 2014

Comentează   |   Cuprins

O relaţie chiar din 2014
Acordul de creare a zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu Uniunea Europeană (ZLSAC) va intra în vigoare provizoriu, cel mai probabil, încă în acest an, şi nu la începutul anului 2015, aşa cum era prevăzut anterior, susţine vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. El afirmă că odată cu intrarea în vigoare, atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii străini va creşte şi mai mult, pentru că pe parcursul negocierilor Acordului de liber schimb a fost adaptat cadrul legislativ în domeniul civil şi comercial, iar acum este în plină desfăşurare procesul de consolidare a instituţiilor în vederea bunei implementări a acestuia. Doar că în timp ce oponenţii eurointegrării folosesc mesaje clare pentru oricine, ca tăierea porcilor şi posibila anulare a crucilor de pe morminte, popularizate masiv, autorităţile continuă să transmită mesaje academice despre oportunităţi investiţionale şi investiţii în infrastructură, lansate doar în cadrul meselor rotunde cu participarea unor oameni care şi aşa ştiu avantajele acestui proces.

Lichidarea de stoc cu succes
Doar în prima zi a unei noi runde de privatizare, au fast vândute 34 de loturi contra unei sume de 80 de milioane de lei. Cele mai mari tranzacţii – pachetul de 95 la sută din acţiunile celui mai mare producător de produse farmaceutice din Moldova, „Farmaco”, a fost vândut la preţul iniţial de 51 de milioane de lei. Pentru compania Aeroport Handling cumpărătorul a plătit 27 de milioane de lei. La concurs comercial au fost scoase două societăţi pe acţiuni şi 21 de întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice), la un preţ iniţial de peste 588 de milioane de lei. Interesul sporit faţă de proprietăţile de stat demonstrează o dezgheţare a afacerilor în Moldova, dar şi o încredere într-o creştere constantă a economiei.

Vaccin antiraider sistemului bancar
Cota substanţială din băncile comerciale, la procurarea căreia este necesar avizul BNM, va fi redusă de la 5% la 1%. BNM încearcă prin intermediul unor astfel de modificări în legislaţie să asigure o mai mare transparenţă în structura acţionariatului din băncile comerciale din Republica Moldova. Reducerea cotei, potrivit autorilor modificărilor, va elimina treptat companiile netransparente din sistemul bancar şi va face mult mai costisitoare şi greu de gestionat operarea cu pachete de acţiuni sub 5 la sută, prin intermediul companiilor off-shore. Anterior, mai multe companii, dirijate de un proprietar din umbră pentru a evita necesitatea de a solicita avizul BNM, cumpărau pachete sub 5 la sută şi ulterior influenţau politicile promovate de aceste bănci.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău