VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Mai 2013
Mai 2013, Nr. 108

Top business. Mai 2013

Comentează   |   Cuprins

Primele cucuie
Criza politică şi votul de neîncredere guvernului a început să aducă primele roade. Reprezentanţii Băncii Mondiale spun că recentele majorări de pensii şi salarii, pe fondul unui buget auster, dar şi criza de pe scena politică pun în pericol stabilitatea financiară a ţării. În plus, din cauza suspendării relaţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, Moldova ar putea pierde o parte din asistenţa financiară a Băncii Mondiale şi a altor parteneri externi. Unul dintre efectele palpabile e faptul că a rămas incertă soarta îndemnizaţiilor pentru fermierii care au suferit de pe urma secetei din anul trecut, în valoare de 10 mln. de dolari. Consiliul director al Băncii Mondiale a aprobat mai devreme decizia de a acorda Moldovei acest credit pentru realizarea proiectelor de asistenţă urgentă pentru agricultură. Dar, din cauza că atribuţiile guvernului demis sunt limitate, acordul de credit nu poate fi semnat. Problema e de ordin juridic, dar creează o piedică destul de reală. Astfel, cei care contau pe suportul statului pentru semănarea porumbului şi a grâului, precum şi pentru a evita sacrificarea animalelor din raioanele care au suferit cel mai mult din cauza secetei, vor trebui să mai rabde. Potrivit reprezentanţilor Băncii Mondiale, instituţia este gata să aloce Moldovei 400 de milioane de dolari în următorii patru ani.

Bani la ciorap
Depozitele băncilor se îngraşă pe zi ce trece din contul celor care au bani, dar sunt mai mult cu uitatul decât cu procuratul. Experţii financiari susţin că peste patru miliarde de lei se odihnesc pe conturile bancare. Explicaţii – criza economică şi nedorinţa oamenilor de a împrumuta bani, în condiţiile în care nu cunosc ce surprize le va aduce ziua de mâine. Primele domenii care au avut de suferit sunt leasingul, vânzarea automobilelor, a imobilelor şi altor obiecte scumpe. Experţii susţin că piaţa imobiliară nu va reuşi nici în acest an să iasă din stagnare. Numărul tranzacţiilor de vânzare – cumpărare a bunurilor imobile a scăzut cu 10 la sută în primele două luni ale anului. Iar preţul pentru un apartament a ajuns sub limita de 600 de euro pentru un metru pătrat.

IT-ul sare pe loc
Pe lângă tradiţionalele domenii, agricultura şi exportul forţei de muncă, se tot insistă pe o a treia cale, cum ar fi sectorul IT. Summitul ICT, desfăşurat la Chişinău, a descoperit noi orizonturi. Iniţiatorul acestui tip de întruniri, Alexandru Oleinic, susţine că, la moment, sectorul IT din Moldova aduce bani ţării în proporţie de 10% din capacitatea sa. Expertul susţine că activitatea din sectorul IT poate fi uşor catalizată oferirea populaţiei un acces nelimitat şi gratuit la internet (Wi-Fi) şi la operatorii reţelelor de interconexiune. Asta mai degrabă în scop distractiv. Aspectul cel mai important e trecerea proceselor birocratice pe online. Aceasta e cea mai bună soluţie pentru lupta cu corupţia, în special, în domeniul achiziţiilor publice.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău