VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Iulie-august 2014
August 2014, Nr. 122

Top business. Iulie-august 2014

Comentează   |   Cuprins

„Dansul” gazelor
Tradiţionalul „argument” al Federaţiei Ruse în conflictele din CSI sau Europa, exportul de gaze naturale, a fost utilizat şi în situaţia Kievului. Pe acest fundal, Chişinăul a examinat posibilitatea unor surse paralele de alimentare cu gaze, chiar dacă Gazprom a insistat că Moldova nu va avea de pierdut de pe urma conflictului.

O sursă de alternativă, în opinia ministrului român delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, ar fi conducta de gaze dintre România şi Republica Moldova. Oficialul afirmă că aceasta va putea transporta în următorii ani între 1,5 şi 2 miliarde de metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze ruseşti ale Moldovei, iar primele livrări sunt estimate să aibă loc în jurul datei de 25 august.

„Proiectul pe partea românească a fost finalizat, inclusiv subtraversarea Prutului. Până la 15 august va fi finalizat şi pe partea moldovenească. Apoi vor fi câteva zile de probă. În jurul datei de 25 august vor fi posibile din punct de vedere tehnic primele schimburi de gaz între cele două ţări”, a menţionat Răzvan Nicolescu.

Slăbirea leului
Moneda moldovenească s-a cam dezumflat spre sfârşitul lunii iunie, înregistrând noi recorduri. Euro a depăşit ferm 19 lei, iar moneda americană – 14 lei.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, spune că de vină sunt reducerea remitenţelor (–2 %), a exportului (–3,9 %), dar şi creşterea cererii de valută străină din partea agenţilor economici şi a persoanelor. El susţine că preţurile nu vor fi afectate şi o eventuală inflaţie nu va depăşi 5 %.

Dorin Drăguţanu susţine că BNM va interveni ori de câte ori va fi necesar, pentru a evita salturi necontrolabile. De la începutul anului, banca naţională a intervenit pe piaţă cu 120 de milioane de dolari.

„De urechi” în Uniunea Vamală
Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia, Rosselhoznadzor, a anunţat că din 1 septembrie importul de produse moldoveneşti şi ucrainene se va face în baza certificatelor sanitar-veterinare ale Uniunii Vamale. Şeful acestei instituţii afirmă că decizia a fost luată „deoarece, după semnarea Acordurilor cu UE, Republica Moldova şi Ucraina au ieşit automat din prevederile Acordului CSI privind cooperarea în domeniul sanitar-veterinar, considerăm necesar să trecem aceste ţări la certificatele sanitar-veterinare ale Uniunii Vamale, în baza cărora lucrăm cu celelalte ţări”.

Unul dintre motivele acestei decizii a constituit faptul că Republica Moldova a permis importul cărnii de porc din România, iar Ucraina din Polonia, ţări unde au fost înregistrate cazuri de pestă porcină.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău