VIP Magazin
13 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Top business. Iulie-august 2012
August 2012, Nr. 99

Top business. Iulie-august 2012

Comentează   |   Cuprins

„Proiectul secolului” cedează înainte de termen
Traficul trenurilor de mărfuri şi de pasageri pe tronsonul de cale ferată Cahul – Giurgiuleşti, proiect promovat cu mult fast de guvernarea precedentă, va fi temporar sistat. Suspendarea circulaţiei trenurilor are loc pe motiv că pune în pericol viaţa pasagerilor. Pe tronsonul Cahul – Giurgiuleşti s-a depistat o alunecare a terasamentului căii, cauzată de ploile abundente din ultima perioadă. Pentru reparaţie e nevoie de cel puţin 350 de milioane de lei. Asta în condiţiile în care pentru construcţia tronsonului s-au cheltuit circa un miliard de lei.

Reîmpărţim torta mâncată?
Administraţia Transnistriei a anunţat cu jumătate de gură că va revizui rezultatele privatizării în regiune. O comisie specială va lucra cu fiecare întreprindere privatizată în anii ‘90. Iar o nouă privatizare va fi posibilă numai după o decizie a Curţii de Arbitraj din Transnistria. Majoritatea întreprinderilor au fost privatizate fie de oameni de afaceri din Federaţia Rusă, fie de către membri sau apropiaţi ai familiei Smirnov. În condiţiile păstrării bunei prietenii cu Moscova, este foarte simplu de dedus cine va avea de pătimit de pe urma reîmpărţirii bunurilor.

Cine mai doreşte, cine mai pofteşte?
Un nou meniu de „bucate selecte” pentru investitori a fost lansat la Chişinău. Ministerul Economiei a anunţat că va ceda aeroporturile din Chişinău şi Bălţi, precum şi toate autogările şi staţiile din ţară investitorilor privaţi pentru a fi modernizate. Planul de cooperare publică-privată mai prevede şi construcţia unui stadion republican cu o capacitate de 30 de mii de locuri şi un şir de drumuri de ocolire. Proiecte noi urmează să fie lansate în transport şi medicină. Este un pas care indiscutabil va atrage investiţii în renovarea infrastructurii. Cert este că, în cazul unui proces netransparent şi incontrolabil, ne putem aştepta ca pe parcările autogărilor să fie construite complexe locative, iar stadionul să se transforme într-un hipermarket.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău