VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Ianuarie-februarie 2013
Februarie 2013, Nr. 104-105

Top business. Ianuarie-februarie 2013

Comentează   |   Cuprins

Lovim cu baligă-n Gazprom
Proiectul „Energie şi Biomasă în Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană şi coordonat de Ministerul Economiei, păşeşte sigur pe „planeta” Moldova, extinzându-se în 12 noi raioane. Acesta prevede trecerea sistemului termoenergetic al instituţiilor publice de pe gaz pe biomasă. E vorba despre un proiect promovat intens de ministrul Valeriu Lazăr. Pe cât de neserios e titlul acestui bloc, pe atât de serios poate fi efectul de trecere masivă a consumatorilor de stat, privaţi şi casnici la biomasă. Doar acest pas poate reduce cu cel puţin o treime importurile de gaze, deschizând noi locuri de muncă în Moldova. Proiectul „Energie şi Biomasă în Moldova” este un proiect de patru ani, implementat în perioada 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 de milioane de euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln. de euro) şi PNUD Moldova (560.000 de euro).

Da trenul, tuc-tuc-tuc, banii se duc-duc-duc
„Au peste 30 de ani, perioada lor de exploatare a fost de până la 20 de ani. Ele circulă numai cu speranţa că nu se va întâmpla nimic”, spune despre trenurile moldoveneşti ministrul transporturilor, Anatol Şalaru. Soluţia ar fi reutilarea acestora din banii donatorilor externi. El a anunţat că în 2013 ar putea atrage pentru modernizarea lor fonduri de la BERD şi BEI, în jur de 50-60 de milioane de euro. În scurt timp, s-a anunţat că grupul Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, intenţionează să deschidă în acest an la Chişinău o fabrică de construcţii, reparaţii şi modernizări pentru vagoane de călători şi marfă.

Prima scumpire în 2013
Importatorii de combustibil au ridicat preţurile pentru gazul lichefiat, care costă acum 9,27 de lei per litru. Majorarea preţului la gaz s-a datorat creşterii cu 11% a accizelor şi cu circa 33% a TVA. Indiscutabil, nu e ultima scumpire a combustibilului, celelalte fiind generate de salturile de la burse.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău