VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Februarie 2014
Februarie 2014, Nr. 116-117

Top business. Februarie 2014

Comentează   |   Cuprins

ONG, ai finanţare!
Dărnicia celor care doresc să susţină sectorul nonguvernamental a fost resuscitat de către parlamentari, care au acceptat un amendament la legislaţia fiscală care permite contribuabililor să transfere 2% din impozitul pe venit spre ONG-uri, şi nu la bugetul de stat. Acestea vor intra în vigoare concomitent cu o serie de amendamente la legislaţia fiscală votată de parlamentari. Lista ONG-urilor şi mecanismul de redirecţionare urmează a fi stabilit de către Ministerul Finanţelor. Din listă pot face parte ONG-uri şi cultele religioase. Cei care vor plăti impozitele vor indica organizaţia căreia vor să transfere banii, completând un formular la oficiile raionale ale Inspectoratului Fiscal.Tot mai liberă
Heritage: Republica Moldova, A ŞASEA ŢARĂ DIN LUME cu cea mai mare îmbunătăţire a indicelui libertăţii economice din ultimii 20 de ani. Republica Moldova a fost inclusă în top şase ţări din lume cu cele mai bune performanţe în ce priveşte evoluţia indicelui libertăţii economice, elaborat de fundaţia americană „Heritage” şi revista „The Wall Street Journal”. Potrivit ultimului raport „2014 Index of Economic Freedom”, Moldova a fost plasată pe locul 110 în clasamentul celor mai libere economii din lume. Economia moldovenească este considerată drept „parţial liberă” şi înregistrează un scor de 57,3 puncte dintr-un total de 100, cu 1,8 puncte mai multe decât anul trecut. Republica Moldova a urcat cinci poziţii în clasamentul mondial al libertăţii economice, în care au fost incluse 177 de ţări. Ţara noastră a înregistrat „îmbunătăţiri în şase din cei 10 indicatori economici, inclusiv libertatea de investiţii, controlul cheltuielilor guvernamentale, libertatea monetară, corupţia, libertatea de afaceri şi libertatea comerţului”, constată autorii studiului.

O nesiguranţă sigură
Republica Moldova vrea să fie sigură de stabilitatea partenerului său Federaţia Rusă, în special în comerţul cu produsele strategice – cele de origine vegetală. După mai multe restricţii ale inspecţiei ruse „Rosselihoznadzor”, guvernul de la Chişinău a decis să înceapă negocierea unui acord cu Federaţia Rusă privind siguranţa produselor de origine vegetală. Partea moldovenească se angajează, prin Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, să contribuie la îmbunătăţirea calităţii şi inofensivităţii produselor exportate în Rusia. Totodată, şase centre de standardizare subordonate Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Sănătăţii şi Economiei vor fi antrenate în verificarea şi certificarea inofensivităţii produselor de origine vegetală destinate exportului pe piaţa rusească. În 11 luni 2013, exportul de mărfuri din Republica Moldova s-a cifrat la 590,1 milioane de dolari SUA, în scădere cu 2,8 la sută faţă de perioada similară a anului precedent. (Sursa: www.abcnews.md)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău