VIP Magazin
20 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top business. Decembrie 2013
Decembrie 2013, Nr. 115

Top business. Decembrie 2013

Comentează   |   Cuprins

Banii viitorului
Proiectul Legii bugetului pentru anul 2014 şi-a început calea spre aprobare. Guvernul şi-a dat OK-ul. Executivul şi-a permis un deficit de peste 2,5 mld de lei, contând pe granturi, împrumuturi şi vânzări ale proprietăţii de stat. Reieşind din anul electoral, nu este o surpriză că cei mai mulţi bani vor pleca în domeniul social. Din veniturile de circa 26 mld de lei, la bugetele locale vor pleca 4 mld, în educaţie – 3,5 mld, 2,5 mld de lei pentru întreţinerea drumurilor, iar fermierii vor primi subvenţii de jumătate de miliard de lei.

Vama electronică
Toate posturile vamale vor aplica de la 1 martie 2014 vămuirea electronică a mărfurilor la export, potrivit Regulamentului cu privire la procedura de vămuire electronică a mărfurilor la export aprobat de către Guvernul RM. După publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, această modalitate va fi disponibilă la birourile vamale Chişinău, Ungheni, Sculeni-Sculeni, Biroul vamal Bender – postul vamal Tudora – Starokazacie. Potrivit documentului, exportatorii vor depune declaraţii vamale electronice pe care se va aplica semnătura digitală, la acestea fiind anexate copiile scanate ale documentelor însoţitoare. După completare, declaraţia se stochează pe serverul Serviciului vamal în SIIV „ASYCUDA World” pe numele postului vamal electronic. Urmează formalităţile de verificare a documentelor prezentate şi validarea declaraţiei de export. Astfel, agentul economic poate să treacă procedurile de vămuire fără a se prezenta la vamă.

Dependenţă liberalizată
Gospodării agricole, companii de transport şi alte companii consumatori de combustibil vor avea dreptul să importe fără licenţă produse petroliere pentru consum propriu, fără drept de comercializare pe piaţa internă. Licenţa va fi înlocuită printr-un sistem de notificare. Aceasta este principala prevedere a unui proiect de lege privind liberalizarea pieţei produselor petroliere. Potrivit proiectului, importatorii de produse petroliere nu vor mai fi obligaţi să aibă depozite petroliere proprii şi/sau închiriate în volum minim de 5000 de metri cubi. De asemenea, a fost anulată obligativitatea importatorilor de gaz lichefiat de a avea depozite proprii şi/sau închiriate în volum minim de 150 de metri cubi. Ministerul mai propune să fie exclusă condiţia ca firma ce intră pe piaţă să dispună de un capital propriu în sumă de 8 milioane de lei. Acum executivul şi legislativul trebuie să decidă forma acestei reforme pentru a transforma acest document într-un mecanism de stimulare, şi nu o ferestruică pentru eschivare de la plata impozitelor.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău