VIP Magazin
16 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Top business. Decembrie 2012
Decembrie 2012, Nr. 103

Top business. Decembrie 2012

Comentează   |   Cuprins

Cu-n ochi la slănină şi cu altul la făină

Mereu în căutarea portiţelor deschise spre noi pieţe, Ministerul Economiei înregistrează progrese continue. Anul 2012 s-a remarcat prin evoluţii considerabile privind negocierea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Astfel, moldovenii au mai făcut un pas spre buzunarele europenilor. În acelaşi timp însă, acasă au erupt o serie de probleme despre care nu se prea vorbea în voce. Concernul Draexmailer şi o companie americană au anunţat că se retrag din Republica Moldova din cauza vămii şi a fiscului. Această bombă a fost dezamorsată elegant în măsura posibilităţilor de către conducerea guvernului moldovean, dar găurile au rămas. Acest caz a demonstrat că sub luciul istoriei de succes există locuri putrede. Boli semnalate încontinuu de către jucătorii de pe diverse pieţe, dacă luăm în consideraţie faptul că la ultima întâlnire cu reprezentanţii ZEL, aceştia au vorbit de un întreg pachet de probleme.

Telenovelă cu iz de gaz
Pe locul al treilea în top ar fi relaţiile tensionate cu Gazprom, ca urmare a aderării RM la Pachetul III energetic. În consecinţă, s-a produs suspendarea negocierilor privind noul contract, discuţiile cu Bruxelles-ul referitor la extinderea pachetului până în 2020 şi obţinerea unei decizii favorabile pentru Moldova. Pe de altă parte, vechiul contract de livrare a gazului a fost extins şi pentru 2013 şi se spune că vom avea chiar o micşorare a preţului cu 5 dolari în primul trimestru şi 20 de dolari pe întreg parcursul anului.

Puls este…
Anul 2012 a arătat încă o dată că economia moldovenească este vulnerabilă la şocurile externe. Însă, în pofida scăderii în majoritatea domeniilor, economia s-a menţinut pe linia de plutire.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+1°