VIP Magazin
26 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top business. Aprilie 2014
Aprilie 2014, Nr. 119

Top business. Aprilie 2014

Comentează   |   Cuprins

Plimbări mai scumpe
Surprize neplăcute de la petrolişti: benzina şi motorina s-au scumpit în această lună cu 70 de bani şi, respectiv, 50 de bani litrul. Importatorii de produse petroliere explică majorările de preţuri prin deprecierea leului faţă de valutele străine şi majorarea accizelor. Accizele sunt cel de-al doilea factor care va mişca costurile carburanţilor în sus. Accizele au crescut cu peste 9 la sută de la începutul anului.

Hora în jurul luminii
Deprecierea cu 13 la sută a leului faţă de dolar, comparativ cu cotaţia luată în calcul în mai 2012 la stabilirea noilor tarife, a creat valuri pe oceanul preţurilor. Un val riscă să ridice preţul la lumină cu circa 20 la sută. Gaz Natural Fenosa a solicitat ANRE ajustarea tarifelor. Ministerul Economiei „depune toate eforturile pentru a asigura populaţia cu energie electrică fără a majora tarifele” şi „consideră cifrele vehiculate în mass-media ca fiind speculative”. Ministerul susţine că, cel mai probabil, va fi evitată o scumpire. Ceilalţi tac şi aşteaptă.

Moldovenii, tot mai vorbăreţi
Moldovenii vorbesc mai mult la telefonul mobil, iar numărul clienţilor celor trei operatori este în continuă creştere. Moldovenii au vorbit la telefonul mobil în anul 2013 peste 5,6 miliarde de minute, cu 11 la sută mai mult decât în 2012, iar traficul mediu lunar per utilizator al telefoniei mobile s-a ridicat la trei ore şi 20 de minute. Experţii explică creşterea traficului total în reţelele mobile, inclusiv prin utilizarea ofertelor noi propuse de furnizorii de telefonie mobilă, odată cu lansarea, la 1 iulie 2013, a serviciului de portare a numerelor de telefon. Aceste oferte pun la dispoziţia utilizatorilor un volum nelimitat de minute pentru convorbiri telefonice la nivel naţional. În ultimii patru ani, numărul de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a crescut de la 3 milioane 165 de mii în trimestrul patru 2010 la 4,4 milioane în aceeaşi perioadă a anului 2013. Rata de penetrare a evoluat în aceeaşi perioadă de la 88,8 la sută la 124,5 la sută.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău