VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Aprilie 2013
Aprilie 2013, Nr. 107

Top business. Aprilie 2013

Comentează   |   Cuprins

Ajută de unde n-au
În timp ce autorităţile de la Chişinău speculează în interes politic răcirea relaţiilor cu FMI sau data şi efectele semnării Acordului de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană, moldovenii de peste hotare rămân cei mai fidel creditori ai Republicii Moldova. Ei au transferat o sumă record de valută în prima lună a acestui an. Datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că, în ianuarie, valoarea transferurilor de peste hotare prin intermediul băncilor a ajuns la aproximativ 100 de milioane de dolari. Bani care, cel mai probabil, vor pleca direct în consum (întorcându-se prin intermediul importatorilor înapoi peste hotare) sau, după criza depunerilor din Cipru, în saltea.

Primele resuscitări
Parlamentarii au aprobat iniţiativa de a unifica şase taxe din totalul celor nouă plătite de fermieri. Astfel, fermierii vor fi primii care vor avea o singură taxă, care va reprezenta impozitul pe venit, funciar şi pe imobil. De asemenea, va fi substituită taxa pentru apă, drumuri şi cea care ţine de amenajarea teritoriului. Fermierii vor trebui să plătească TVA, precum şi contribuţiile în fondul asigurărilor sociale şi prima de asigurare medicală. Astfel se încearcă resuscitarea interesului faţă de domeniul agrar. Potrivit statisticii, numărul celor care activează în agricultură a scăzut cu 16 la sută, comparativ cu acum un an. Cu atât mai grav, pentru că agricultura rămâne în continuare principalul domeniu de activitate al moldovenilor, acoperind 21% din forţa de muncă.

Început de evaluări
Producătorii au evaluat pierderile bugetului de stat de la contrabanda cu zahăr la 200 000 000 de lei. Ei susţin că mai mult de jumătate din zahărul comercializat este adus în ţară ilegal, prin hotarul transparent de pe Nistru. Asta, inevitabil, loveşte producătorii locali, cărora li s-au redus în două vânzările. Cei de la vamă spun că aceste cifre sunt eronate, pe când cei de la Ministerul Agriculturii strâng din umeri.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău