VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business.  Aprilie 2010
Aprilie 2010, Nr. 72

Top business. Aprilie 2010

Comentează   |   Cuprins

de Iulian BERCU

O nou eră
Un summit IT fără precedent s-a desfăşurat la Chişinău la sfârşitul lunii. Pe lângă o sumedenie de informaţie, neînţeleasă de majoritatea proletară a Moldovei, la acest eveniment au scăpărat câteva idei. Ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Alexandru Oleinic, a anunţat că Moldova a pregătit pentru comunitatea internaţională o ofertă imbatabilă referitoare la posibilităţile din domeniul IT. În primul rând, aceasta poate însemna că sectorul IT practic a ieşit din umbră şi nu mai produce software pentru bănci din Elveţia, Marea Britanie şi SUA prin „hrushiovshi”. Aceasta o demonstrează şi statistica. În ultimii ani vânzările declarate s-au dublat în fiecare an la un potenţial de creştere anual de 3-4 ori, chiar şi pe timp de criză. O altă concluzie este că Moldova face primii paşi timizi în repoziţionarea sa din vânzător de organe şi organizatori ai acţiunilor de nesupunere a tinerilor, producător al „celor mai gustoase vinuri”, şi a „celor mai naturale fructe şi legume”, într-o societate modernă, oameni „demult coborâţi din copac”, care pot oferi planetei nu numai constructori, dar şi soluţii software. Fie că Moldova va fi transformată într-un poligon pentru testarea softurilor celor mai mari companii din lume, fie că vom elabora cel mai bun soft pentru eGuvernare şi îl vom vinde apoi altor state sau fie că vom transforma Zona Economică Liberă de la Mărculeşti într-un laborator unde, sub conducerea experţilor externi, programiştii moldoveni vor crea noi soluţii. Principalul e ca aceasta să aducă un plus de încredere în faţa investitorilor care retrag banii de pe pieţe riscante şi caută proiecte sigure, iar oamenilor noi locuri de muncă, salarii chiar bune şi sume grase în bugetul de stat.

Bonusurile „democratizrii”
Donatorii europeni au anunţat că ne vor susţine cu 1,9 miliarde de euro, recordul dărniciei partenerilor externi ai Moldovei. Vestea bună a fost anunţată în cadrul prezentării conceptului „Relansăm Moldova/Rethink Moldova” la Bruxelles, care a fost pe muchie de cuţit din cauza ping-pong-ului oficialilor moldoveni cu legea supremă. Planul de relansare presupune un set de 18 acţiuni care urmează a fi implementate până în 2013. Documentul prevede o nouă strategie anticorupţie, sistem electronic de supraveghere a traficului rutier, dezvoltare locală, promovarea parteneriatelor public-private, extinderea finanţării sistemului judiciar, reconstrucţia a 5 penitenciare, promovarea şi dezvoltarea capacităţilor tinerilor, restaurarea sistemelor de irigare, reconstrucţia drumurilor naţionale, gazificarea, sistemul energetic, dar şi restructurarea sistemului de sănătate şi dezvoltarea reţelei de şcoli. La fiecare capitol vor fi atrase mijloace financiare sub formă de granturi, credite concesionale şi neconcesionale. Tot ce rămâne este ca Guvernul să prezinte acest proiect şi opiniei publice din R.Moldova. Ei au nevoie de aceasta inclusiv din motive electorale, iar noi pentru a stabiliza lumina din capătul tunelului. Stabilitate este cuvântul cheie pentru oamenii de afaceri, care deocamdată este umbrit de incertitudinea politică.

Cu drag, O. Bender
O nouă „minune” a Moldovei a văzut lumina zilei în sediul Primăriei Chişinăului. Proiectul „secolului”, aprobat de consilierii municipali, prevede construcţia unui restaurant pe apă, unui traseu de bob, unui centru acvatic, teatru contemporan, a două cluburi de sport, unui business şi shopping centru, unei săli în stil japonez şi a unei zone de agrement cu o plajă. Aceasta tot urmează să apară în parcul „Valea Morilor” din Chişinău. Suma necesară - 218 mln euro. Astfel pe harta viitorului Chişinău a mai apărut un punct de atracţie pentru viitorii turişti ai acestui oraş „minune”, alături de cele câteva complexe sportive, stadionului european de fotbal, Disneyland-ului moldovenesc şi altor proiecte. În lipsă de bani la buget şi supraofertă pe toate direcţiile proiectului minune din Valea Morilor, rentabilitatea acestuia pentru următorii câţiva ani este dubioasă. Cu excepţia, desigur, a bobului, care este practicat anual de şoferii de la Chişinău, şi care vor fi bucuroşi să se antreneze şi în perioada caldă. Ce ţine de centrul acvatic, de mai mulţi ani sporturile acvatice sunt practicate neautorizat în lacurile care se formează după orice ploaie. Cu toate acestea, mişcarea de dragul mişcării, chiar dacă nu ajungi la o destinaţie, cel puţin te încălzeşti şi mai „arzi” nişte calorii.


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău