VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Septembrie 2014
Septembrie 2014, Nr. 123

Top business. Septembrie 2014

Comentează   |   Cuprins

O plăcintă pentru dăinuirea neamului!

Câteva partide politice extraparlamentare au încercat să ridice ţăranii la proteste de amploare, dar uniunile de fermieri sunt cuminţi adulmecând „bucata de carne” – subvenţiile, pe care o flutură Guvernul pe la nasul lor. 
Ce-i drept, executivul face tot posibilul să-i susţinem. Dacă e să facem abstracţie de plăcinta „premierului” și încercările autorităţilor de a crea iarmaroace, unde preţul îl dictează intermediarii și el nu are nimic în comun cu nenorocirea ţăranului, o parte dintre fermieri (sper că selectaţi nu după criterii politice) va primi suport de la 0,8 la 1,5 lei per kg (la preţ de 10‑15 lei). În primul rând, li se va compensa o parte din preţul fructelor pe care vor fi nevoiţi să le dea fabricilor de conserve, deși ar putea să le vândă pentru consum curent. În plus, executivul discută cu state UE despre posibilitatea de a majora cotele importurilor garantate ale produselor din Moldova și cu donatorii pentru a obţine ajutor.
Banca Naţională a Moldovei a modificat regulamentul cu privire la clasificarea creditelor, oferindu-le băncilor comerciale posibilitatea de restructurare a creditelor acordate fermierilor şi de reducere a presiunilor financiare. Iar companiile „Air Moldova” și Căile Ferate au decis să-i ofere fiecărui pasager câte un măr, cât timp acesta își așteaptă transportul.

 Criza mișcă exporturile 

În urma acestui război economic, Moldova a reușit să obţină diversificarea exporturilor, rezultat pe care nu a reușit să-l atingă în anii de independenţă și dependenţă totală de piaţa rusă. Rusia este devansată de România în topul partenerilor la import ai Republicii Moldova. Experţii susţin că peste două-trei luni statul român o va întrece şi la export. România a urcat pe prima poziţie în topul ţărilor din care Republica Moldova realizează importuri, după o creştere a livrărilor de bunuri cu 15 la sută, în prima jumătate a acestui an faţă de perioada similară a anului precedent. Şi la exporturi Rusia va pierde în faţa României prima poziţie, pe care a deţinut-o zeci de ani, în condiţiile în care exporturile moldoveneşti pe piaţa rusă au crescut cu 6,9 la sută în primul semestru, în timp ce livrările pe piaţa rusă au scăzut cu 23,6 la sută. Reducerea importurilor de motorină, gaze naturale, dar şi alte mărfuri din Federaţia Rusă, precum şi căderea exporturilor de produse moldoveneşti în condiţiile unui embargo „politic” a subminat poziţia de lider pe care ani în şir a deţinut-o Moscova în relaţiile comerciale cu Republica Moldova. Apropo, Adunarea Populară de la Comrat a expediat o scrisoare autorităţilor de la Moscova în care cere reluarea în cel mai scurt timp a exporturilor de fructe din Găgăuzia în Federaţia Rusă. În scrisoarea citată, deputaţii găgăuzi asigură partea rusă de „calitatea înaltă a producţiei locale”.

Mărul/Carnea/Conserva discordiei! 

Schijele obuzelor folosite în războiul economic între Federaţia Rusă și Uniunea Europeană ating dureros Republica Moldova. După un embargo al vinului, zidul de izolare în relaţiile comerciale moldo-ruse continua să crească. Din ziua de 21 iulie, Rusia a interzis importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce anterior a decis să impună un embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei „insecte periculoase”. A fost impusă o serie de restricţii și la importul de carne.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău