VIP Magazin
11 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Top business. Septembrie 2012
Septembrie 2012, Nr. 100

Top business. Septembrie 2012

Comentează   |   Cuprins

Vara a „ars” speranţele

1,5 miliarde de lei sau 120 de mil. de dolari americani vor fi pierderile agricultorilor moldoveni din cauza secetei din acest an. Acestea sunt datele preliminare prezentate de academicienii moldoveni. Experţii susţin că pierderile de porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, legume şi alte culturi nu vor putea fi recuperate şi vor constitui aproximativ 30% şi mai mult din volumul de recoltă aşteptat. Cel mai neplăcut efect, pe lângă lipsa banilor pentru noul an agricol, va fi creşterea preţurilor de piaţă la grâu, porumb şi alte culturi cu 30-35% faţă de anul trecut. Aceasta va genera o scumpire în lanţ a cărnii, laptelui şi ouălor. Din cauza deficitului de cereale furajere, cu aproximativ 15-20% s-a redus numărul de porcine şi păsări domestice şi cu aproximativ 10-15% al bovinelor. Acest lucru va determina creşterea preţului la carne şi produse din carne pe piaţa internă, care se va întâmpla în cinci-şase luni.

Banii se „ieftinesc”
Creditele în lei moldoveneşti continuă să se ieftinească. Rata medie a dobânzii în luna iulie 2012 a cucerit un nou minim istoric de 13,38%, după ce în iunie atinsese minimul de 13,69%. Băncile au oferit în luna iulie credite pentru persoane juridice la o rată anuală de 12,73%, în timp ce populaţia a contractat împrumuturi mai scumpe, dobânda ridicându-se în medie la 15,14%. Şi creditele bancare în valută străină s-au ieftinit uşor în luna iulie, rata dobânzii a coborât la 7,74%. Rata la aceste împrumuturi este în scădere a cincea lună consecutiv, după ce în februarie a atins nivelul de 9,86%. Bancherii reduc dobânzile, inclusiv din contul profitului lor. Marjele bancare şi-au continuat trendul descendent început la jumătatea anului 2010, înregistrând în iulie nivelul de 6,01 şi 3,59 pentru operaţiunile în lei şi valută, spun cei de la BNM.

Regiunea transnistreană a ieşit din faliment
Rezervele de aur şi valută ale Transnistriei au crescut, din februarie până în iulie curent, cu 60 de milioane de dolari, constituind în prezent 44,3 milioane de dolari. Desprea aceasta a anunţat Banca Republicană Transnistreană (BCT – Banca Centrală a Transnistriei), menţionând că, la 1 ianuarie 2012, rezervele de aur şi valută ale Transnistriei erau de minus 4 milioane de dolari, iar la 1 februarie 2012, ele erau deja de minus 16 milioane de dolari. Astfel, în a doua jumătate a anului 2012, de la 1 ianuarie până la 30 iunie, rezervele de aur şi valută ale Transnistriei au crescut cu 48,3 mil. de dolari. Creşterea de 60 de milioane se datorează transferurilor în valoare de 30 de mil. de dolari, efectuate de către Federaţia Rusă către BCT, iar alte 30 de mil. de dolari constituie însuşi venitul băncii în această perioadă.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+3°