VIP Magazin
29 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Top business. Septembrie 2010
Septembrie 2010, Nr. 77

Top business. Septembrie 2010

Comentează   |   Cuprins

de Iulian BERCU

Probleme virtuale
Arşiţa din luna august a făcut ravagii nu numai în politică, dar şi în straturile de sus ale domeniului economic. Scandalul în jurul unui acţionar „Victoriabank”, despre care se presupune că ar fi fost sechestrată şi deposedată de acţiuni, a pornit de la o declaraţie de presă, dar a ajuns în organele de anchetă. În paralel, una dintre cele mai mari bănci, „Banca de Economii”, a învinuit ex-directorul său de sustrageri în proporţii deosebit de mari, de circa 1,2 milioane de dolari. La prima vedere ar apărea întrebarea dacă totul e în regulă în sistemul bancar? Banca Naţională a Moldovei a afirmat de mai multe ori că sistemul bancar moldovenesc e mai sănătos ca niciodată. Unul din indicatori - profitul net al băncilor a crescut, fiind de patru ori mai mare decât în primul trimestru al anului trecut. La fel de bine s-au comportat şi alţi indicatori.

Cu un alt sos
Stabilizarea financiară ne-a reuşit, a declarat ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă. Au ieşit din coma financiară, declarată de opoziţie, bugetarii. Cresc volumul taxelor colectate şi veniturile obţinute de către întreprinderile de stat. În august am avut deflaţie. La fel creşte şi valoarea suportului acordat din exterior. 25 mln USD ne-a pus pe masă Banca Mondială. Aceeaşi instituţie ne-a mai dat 10 mln USD pentru a crea un sistem de prevenire a cataclismelor naturale. Doar ultimul a adus prejudicii de 65 mln USD. Banii continuă să vină, iar economia să tot crească.

VinOnişcenco hainele-şi schimbă, dar nravul ba
Serialul „Plâng şi vinificatorii” a continuat pe micile ecrane şi în luna august. Chiar dacă a pierdut cote importante de audienţă, vinificatorii moldoveni sunt cei care suportă pierderi destul de reale. Invitaţia Chişinăului a fost respinsă, iar oficiali care mai puteau vorbi cu „arma secretă rusă” nu au mai rămas. Să însemne, oare, că vinificatorii vor da cepul abia după alegeri? Sau ne mai putem aştepta la surprize?

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău