VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Noiembrie 2011
Noiembrie 2011, Nr. 91

Top business. Noiembrie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Iulian BERCU

„Lupte libere” în jurul politicii fiscale 2012-2014
Discuţiile în jurul politicii fiscale au ieşit în acest an din culisele guvernării, ajungând în vizorul opiniei publice. Partidul Democrat din Moldova, într-o scrisoare semnată de vice-preşedintele acestuia, Vlad Plahotniuc, adresată prim-ministrului, a caracterizat documentul propus de Ministerul Finanţelor drept unul incomplet şi incompatibil cu principiile fundamentale macroeconomice, destinate să asigure creşterea economică pe termen lung. În special, se menţionează că proiectul prezentat de Ministerul Finanţelor întăreşte autorităţile fiscale, acordându-le puteri sporite care încalcă o serie de norme juridice; anulează o serie de înlesniri, ceea ce reduce interesul faţă de afaceri şi afectează climatul investiţional al ţării; înăspreşte sancţiunile, sporeşte presiunea asupra afacerilor şi creează chiar un cadru de reglementare separat. Una din propuneri este majorarea impozitului pe venit pentru persoanele „bogate” (venituri anuale de peste 500.000 de lei) şi stabilirea unui impozit pe avere (pe baza proprietăţii bunurilor de clasa lux), aplicat în Germania şi Franţa, precum şi introducerea deducerii fiscale pentru persoanele fizice. Lupta finală se va da în Parlament. Până atunci, Guvernul a aprobat documentul finanţelor, care prevede că începând cu 1 ianuarie 2012, va fi anulată rata zero la impozitul pe venit pentru persoanele juridice şi va fi implementată rata unică de impozit în mărime de 12%.

Un stop cardiac depit
Remanierile în Guvern, în mare parte din blocul economic, au fost depăşite sau temporar suspendate. Procedura de alegere a preşedintelui a mai adăugat câteva fire de păr de cal sabiei lui Damocles, care continuă să atârne peste capurile membrilor cabinetului de miniştri. Cu ce se va încheia epopeea demiterilor, vom afla, probabil, până în decembrie. Între timp FMI ne spune că Republica Moldova, cu un indice de +7%, va atinge în anul 2011 cea mai mare creştere economică din 42 de ţări din Europa, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a Moldovei pentru acest an de la 5,5% până la 6%.

„Funky business” în „garajul” de la Chişinău
Reprezentanţii uneia dintre primele companii care activează în spaţiul virtual din Republica Moldova a lansat o pepinieră de afaceri. Business-incubatorul „Garage” s-a angajat să pună la dispoziţia echipelor formate din trei-patru persoane talentate totul necesar pentru transformarea ideii din domeniul IT şi energiei într-o afacere profitabilă, beneficiind de investiţii de până la 40.000 de dolari. Administratorii proiectului se aşteaptă ca, deja în apropiatele luni, primele echipe să-şi înceapă istoriile de succes.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău