VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Martie 2012
Martie 2012, Nr. 95

Top business. Martie 2012

Comentează   |   Cuprins

de Iulian BERCU

Moldovenii ştiu să câtşige, dar să cheltuiască?
Remitenţele moldovenilor de peste hotare continuă să crească, bucurându-i nespus de mult pe toţi cei care stau cu ochii pe aceşti bani, de la bancheri până la vânzătorii din pieţe. Statisticile spun că, în 2011, moldovenii au trimis legal acasă 1,453 de miliarde de dolari (+17% faţă de anul precedent), astfel întreaga sumă, inclusiv transmisă prin microbuze şi adusă în buzunare, ajunge la aproape două miliarde de dolari. Circa 60% din bani provin din CSI, iar cealaltă parte din UE. Guvernul încearcă să prindă o parte din aceşti bani prin proiectul PARE 1+1, dar, deocamdată, strânge doar „firimiturile” de pe „masa” gastarbeiterilor. În cadrul proiectului pilot, 256 de migranţi şi rudele acestora au beneficiat de instruiri în domeniul lansării unei proprii afaceri. Acest program, care oferă granturi din partea Guvernului de 1 leu la fiecare leu investit, a generat investiţii de afaceri în mai mult de 60 de comunităţi din 25 de raioane, permiţând migranţilor să investească peste 35 de milioane de lei în economia naţională, în special în sectorul agricol, industrial şi construcţii.

A „plesnit”  fără sunet
Încă o bancă din Republica Moldova a plecat în nefiinţă, demonstrând tuturor profesionalismul celor de la Banca Naţională, dar şi maturitatea, sau indiferenţa totală a deponenţilor moldoveni. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei a retras licenţa „Universalbank” şi a dispus lichidarea silită a acestei instituţii financiare. Cauza – pierderi de 50 de milioane de lei în doar nouă luni din 2011. Această piatră aruncată nu a lăsat cercuri pe piaţa bancară, considerată de experţii străini drept cea mai sigură, dar şi profitabilă ramură a economiei Republicii Moldova.

Judecătoriile discordiei
Curtea Constituţională a închis uşa în faţa nasului parlamentarilor care au încercat să „demonteze” Judecătoriile Economice, fapt care i-a nemulţumit într-atât încât legiuitorii şi Executivul au lansat zeci de săgeţi „veninoase” către cei de la Curte. Cu toate acestea, iniţiatorii reformei nu au renunţat la idee şi au luat cu asalt una dintre multiplele lacune care întotdeauna există în legislaţia oricărei ţări. Cabinetul de miniştri a decis transformarea judecătoriilor economice în comerciale, cu un cerc mai restrâns de atribuţii. Această manevră în lupta cu Judecătoriile Economice urmează să fie examinată şi aprobată de legiuitori. Important este ca din erupţia de opinii ale juriştilor să vadă lumina zilei o reformă care să fie „pomenită” de bine de către oamenii de afaceri, dar nu una care să genereze „sughiţuri” interminabile ale legislatorilor moldoveni.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău