VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Mai 2011
Mai 2011, Nr. 85

Top business. Mai 2011

Comentează   |   Cuprins

Carul se mişcă sau decorurile?

În ultimele săptămâni am fost bombardaţi cu statistici din ce în ce mai optimiste. Moldovenii bat recordul de cinci ani la înregistrarea noilor afaceri (15% în primul trimestru 2011), din care aproape două treimi sunt în capitală. Numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut cu 12%. Continuă creşterea industriei moldoveneşti. Cu toate acestea, organizaţiile internaţionale mai reduc din optimism. Banca Mondială consideră că în 2011 numărul moldovenilor care trăiesc sub pragul sărăciei ar putea creşte de câteva ori. Cauza principală a sărăcirii populaţiei va rămâne creşterea preţurilor la resursele energetice şi la produse alimentare.

Lista neagră pusă pe roate
La Chişiunău a fost lansat Biroul de Credit. Acesta a fost înfiinţat de către 14 bănci din Moldova şi două societăţi de leasing. În conformitate cu legea, Biroul de Credit va acorda servicii de formare, prelucrare şi păstrare a istoriilor de credit, precum şi de prezentare a rapoartelor de credit şi de prestare a serviciilor aferente. Aceasta înseamnă un nivel mai înalt de siguranţă a creditelor oferite sau, cu alte cuvinte, rău platnicii nu vor mai avea acces la bani. Un lucru foarte bun pentru bănci. Pe de altă parte, bancherii susţin că sunt nevoiţi să aplice dobânzi mai înalte din cauza nivelului de risc de nerambursare. Ar însemna aceasta că împrumuturile sigure vor conduce la dobânzi mai mici?


Rusia întredeschide portiţa
Guvernul Federaţiei Ruse a aprobat proiectul acordului cu Moldova cu privire la importul fructelor şi legumelor. Acesta conţine deocamdată doar „măsuri coordonate pentru transportarea acestora”. Serviciului Federal Vamal i s-a pus în sarcină să susţină negocieri cu partea moldovenească şi la stabilirea înţelegerii să semneze acest document din numele executivului rus. Acest document poate salva fermierii moldoveni, care vor primi cel puţin un cadru legal cert care nu va depinde, sau va depinde în măsură mai mică, de dispoziţia unui funcţionar dintr-o parte sau alta de hotar. Reversul acestui document este încercarea de a reglementa transportarea fructelor şi legumelor din partea persoanelor fizice. Transportarea de către acestea a lăzilor cu produse moldoveneşti sunt una din sursele de existenţă pentru mii de moldoveni. Pe de altă parte, reprezintă o modalitate de eschivare de la plata impozitelor. Ce soluţii vor fi găsite pentru a-i împăca pe toţi, vom vedea. Principalul e ca pasul făcut de cei de la Moscova să nu rămână doar o intenţie.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău