VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Iunie 2012
Iunie 2012, Nr. 98

Top business. Iunie 2012

Comentează   |   Cuprins

Topul darnicilor
De suport extern în valoare de 1,32 mlrd. de euro a beneficiat statul Republica Moldova în perioada 2009-2012. Bucură faptul că mai mult de jumătate din aceşti bani sau 56% sunt granturi, cealaltă parte fiind credite pe o perioadă de 15-40 de ani, cu dobânzi de la 0,75% până la 3,5%. Cel mai darnic donator e Uniunea Europeană, urmată de SUA, Banca Mondială şi România.

Un nou an – noi scumpiri
Accizele aplicate la importul automobilelor se vor majora cu 5%, dacă Guvernul şi Parlamentul RM vor aproba politica bugetar-fiscală pentru anul 2013. Cel mai mult vor creşte accizele pentru motoarele cu un volum mai mare de trei mii de centimetri cubi – de la 3,5 la 3,68 de euro. În anul curent, accizele au crescut cu 6,9%.

„Scumpele” gaze
La 3,5 miliarde de dolari au ajuns datoriile regiunii transnistrene faţă de compania rusă „Gazprom”. Această sabie a lui Damocles rămâne atărnată deasupra capului Republicii Moldova, chiar dacă Guvernul de la Chişinău întreprinde încercări de a diviza datoriile consumatorilor de pe ambele părţi ale Nistrului. Kremlinul nu se grăbeşte să o facă, păstrând un AS în plus în discuţiile cu Republica Moldova. Între  timp, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse a obligat „Moldovagaz” să achite concernului rus „Gazprom” datoria istorică de 296,8 mil. de dolari pentru gazele naturale livrate în anul 2008 Transnistriei.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău