VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Iunie 2011
Iunie 2011, Nr. 86

Top business. Iunie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Iulian BERCU

Hazardul monopolizat de stat
Şansele la loterie, la fel ca şi cele că cei care vor câştiga alegerile vor îndeplini tot ce au promis, întotdeauna sunt inestimabile. Dar în primul caz, ca şi în al doilea, cineva plăteşte şi plăteşte bani grei. Pentru a lua sub control profiturile aduse de goana după bani uşori, Guvernul a decis să monopolizeze această direcţie. Nu suntem unicii care am luat sub control acest business extrem de profitabil. Majoritatea statelor europene ţine deja sub control această sursă de venituri, care nu depinde de nivelul de viaţă al oamenilor. Ba mai mult, cu cât mai săraci sunt locuitorii unei ţări, cu atât mai mult doresc să se îmbogăţească peste noapte. Tot ce ar fi trebuit să facă Guvernul e să declare din start că tot profitul obţinut din această activitate va pleca la protecţia socială sau pentru alte scopuri nobile. Asta pentru ca să nu ajungem iar la întrebări de genul „dar de unde aşa salarii mari?”.

Statistica cea de toate zilele
Ştirile despre eventuale finanţări au devenit deja tradiţionale, iar zecile de milioane de dolari sau euro parcă nu mai atrag atenţia nimănui (decât a celor care vor obţine subcontracte din aceste resurse de stat). Şi în mai am aflat că vom primi câte 50 de milioane de dolari în fiecare an de la Banca Mondială. În plus, şi Suedia a pus pe masă 52 de milioane de euro (13 mln. euro pe an). Bani, bani, bani. Minunat! FMI consideră că vom avea o inflaţie de cel mult 8% (BNM – 8,4%), iar PIB-ul va creşte cu 5%. Incredibil! De unde creşte PIB-ul, înţeleg. Înţeleg chiar şi de ce creşte. Dar nu înţeleg cum se diluează creşteri de peste 18% la combustibil, de peste 17% la produsele agricole, la utilităţi etc. Cine face aceste minuni? Economia sau statistica?

Toarn-ţi vecinul – contribuie la bugetul de stat
Evaluarea indirectă a veniturilor riscă să devină principala temă de discuţii în toamnă. Am asistat cu toţii la testarea acestei idei, care era cât pe ce să răstoarne carul Alianţei actuale. S-a votat şi s-a uitat. Dar ceasul bate şi, după miezul nopţii din 1 ianuarie 2012, castelele unora riscă să se transforme în dovlecei. Asta pentru că evaluarea indirectă va bate la uşă. „Sunt persoane fizice care au venituri foarte mari, dar rămân în afara sistemului fiscal. De aceea, începând cu anul 2012, vom introduce metoda evaluării indirecte a veniturilor”, a explicat Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, necesitatea reformei. În plus, tot din anul 2012 se va purcede la reevaluarea imobilelor în scopul percepţiei fiscale a acestora. Astfel, de cei de la Fisc va depinde nu numai cât vor costa metrii pătraţi şi ce taxă va trebui plătită, dar şi ce proprietăţi vor ajunge în văzul inspectorilor. Pentru a eficientiza lucrul, poate fi introdusă funcţia de informator al Fiscului. Ai văzut că vecinul şi-a cumpărat mobilă de câteva zeci de mii de euro, ai sunat şi, în caz că vecinul a fost sancţionat, îţi primeşti procentul. Astfel, eficienţa acestei legi ar creşte în progresie geometrică. Soluţia este să investeşti în relaţii bune şi cu Fiscul, şi cu vecinul.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău