VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Iulie-August 2011
August 2011, Nr. 87-88

Top business. Iulie-August 2011

Comentează   |   Cuprins

de Iulian BERCU

Vinificatorii au pentru ce ridica cupele cu vin
După o avalanşă de ştiri proaste, producătorii de vinuri în sfârşit au primit motive să bea o cupă de vin sau şampanie nu de scârbă, ci de bucurie. Exportatorii moldoveni de vin în Federaţia Rusă au primit „dozvol” să aducă vin prin terminalul de la Sankt-Petersburg, astfel obţinând o optimizare a cheltuielilor de transport, dar şi o speranţă în debirocratizarea unor procese. În acelaşi timp, Guvernul a anunţat că va anula din 2012 accizele la produsele vinicole, vinuri şi sucuri din struguri, promiţând că va umbla şi la capitolul licenţierea activităţii şi ajustarea tarifelor de certificare pe această piaţă. Chiar dacă piaţa Republicii Moldova este una destul de restrânsă, oricum această veste e un motiv de bucurie şi nu numai pentru vinificatori sau consumatorii acestei băuturi care, în ultimii ani, a cedat titlul de băutură naţională vodcii. Relansarea industriei este o şansă în plus pentru dezvoltarea „satului moldovenesc “. Pe timpurile bune, veniturile obţinute din exportul de vinuri hrăneau localităţi întregi, în care vinificatorii plantau vii, construiau drumuri şi îmbunau opinia publică cu acte de binefacere.  

Paşi spre UE. Astăzi mai mulţi decât ieri
Consiliul Afaceri Externe al UE a adoptat mandatul pentru iniţierea negocierilor cu Republica Moldova pe marginea creării unei Zone de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător. Chiar dacă puţini oameni pot spune cu ce se deosebeşte acest statut de Preferinţele Comerciale Autonome, de care beneficiază în prezent exportatorii moldoveni, cert este că Republica Moldova a mai făcut un pas spre Uniunea Europeană. Şi nu contează câţi paşi mai trebuie să facă. Contează că trebuie să facă cu unul mai puţin. Şi astfel de paşi azi sunt făcuţi mai mulţi decât ieri: lansarea negocierilor pe marginea Acordului de Asociere dintre RM şi UE, lansarea negocierilor pe marginea Acordului de liberalizare a vizelor şi adoptarea, în cadrul Consiliului pentru Transport al Uniunii Europene, a mandatului de negociere cu Republica Moldova a Acordului privind dezvoltarea Spaţiului Aerian Comun.

Vorba multă, sărăcia statului
La 17 iunie a expirat termenul de dezbatere publică a proiectului „Obiectivele politicii fiscale şi vamale pe termen mediu”, ca parte componentă a Cadrului de cheltuieli pe termen mediu (2012-2014), pe care va fi construit bugetul pentru anul 2012. În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor a anunţat că a remis tuturor autorităţilor publice centrale şi locale metodologia de elaborare a proiectelor de bugete de toate nivelurile pentru 2012. Astfel, proaspăt aleşii vor putea demonstra prin fapte dorinţa de a schimba viaţa spre bine, lucrând în lunile de vară asupra bugetelor locale. Rezultatele eforturilor comune le vom vedea cel târziu la 1 octombrie, când parlamentarii vor primi toată Biblia financiaro-bugetară pentru anul 2012.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău