VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Ianuarie-februarie 2011
Februarie 2011, Nr. 81-82

Top business. Ianuarie-februarie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Iulian BERCU

„Sânge” vine. Spre ce organ?
Banii sunt „sângele economiei” spune lumea deşteaptă. Transferurile de peste hotare ale moldovenilor au fost însă prea mult timp sângele care alimenta corpul economic al Republicii Moldova. BNM ne-a anunţat că moldovenii de pretutindeni au transferat „la Moldova” cu 57 mln dolari mai mult în acest an decât în cel precedent. Fluxul de „nalicikă” a oferit Moldovei câţiva ani o creştere a economiei prin creşterea consumului, fără a mişca din loc carul investiţiilor. Se va întâmpla şi acum? Se va mişca „sângele economiei” spre cap, unde va căpăta, prin intermediul unor idei, forma investiţiilor de succes sau va pleca spre alte organe, mimând pentru scurt timp o creştere rapidă a economiei?

UE ne dă o nouă şansă
Vicepremierul şi ministrul economiei Valeriu Lazăr a anunţat că regimul de comerţ asimetric cu Uniunea Europeană este extins până în anul 2015, ceea ce înseamnă că încă cinci ani produsele moldoveneşti vor avea un plus de competitivitate în comparaţie cu cele produse în UE. Statisticile demonstrează că aceasta deja a condus la creşterea volumelor de export. Dacă a contribuit aceasta la creşterea calităţii produselor, care este stimulată de cel mai multe ori de o concurenţă acerbă, nu spune nimeni. Dar, sper să fie aşa...

O zi sau o literă transformă ţara în „şara”
Nici nu am observat, sau nici nu am vrut să observăm, luna în care economia a fost în umbra campaniei electorale. O lună în care a plouat cu reţete de succes, care mai de care. De la relansarea sovhozurilor până la crearea unor întreprinderi mixte stat-gastarbeiter (în campanie am aflat, ce-i drept din a doua încercare, cum se scrie corect acest cuvânt). În această perioadă, reprezentanţii Guvernului şi-au trecut în revistă toate succesele. Fiecare partid cu membri în executiv spunea în teritorii că anume el a adus ţării circa trei miliarde de euro, a avut întrevederi cu primele persoane ale lumii şi a turnat cu facilităţi peste popor. Toţi au spus că doar păstrarea funcţiilor actuale va oferi ţării o continuitate. Dar, Anul (politic) Nou a sosit în noaptea spre 29 noiembrie şi, brusc, case în exploatare nu mai dă o singură persoană, ci doar un minister întreg întârzie finalizarea acestora, benzina şi motorina costă mai scump, „Gazprom” ne scumpeşte gazele, iar de la anul nou vor fi noi timbre de acciz pentru alcool.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău