VIP Magazin
30 Octombrie 2020
Print
Print
Print
Print
Top business. Aprilie 2012
Aprilie 2012, Nr. 96

Top business. Aprilie 2012

Comentează   |   Cuprins

de Iulian BERCU

„Jugul” financiar devine tot mai dulce

Dobânzile anuale la împrumuturile acordate persoanelor fizice pot coborî sub 10%. Guvernatorul BNM, Dorin Draguţanu, susţine că acest lucru e posibil dacă inflaţia va fi menţinută la un nivel de 5%. Pe de altă parte, această veste îi poate întrista pe cei cu bani. Reducerea dobânzilor la credite ieftineşte automat şi depozitele, care alimentează, în mare parte, fondul pentru împrumuturi. Creditele ieftine ar resuscita economia moldovenească, care, la acest moment, are nevoie mai mult ca niciodată de o creştere a consumului. 

Scumpa lumină

Curentul electric se poate scumpi în aprilie cu 20%, de la 6,1 până la 7,3-7,5 cenţi pentru 1 kw/h, generând un lanţ de scumpiri argumentate şi neargumentate la tot ce e produs, păstrat sau vândut la lumina becului electric. Scumpirile sunt solicitate de către furnizorii ruşi şi ucraineni. În replică, guvernul moldovean a tras cu coada ochiului spre piaţa energetică din România. Dacă va reuşi sau nu astfel să răcească apetiturile furnizorilor din CSI, vom vedea în cel mai scurt timp.

În ateptarea timpurilor bune

Guvernul nu iese în piaţă cu cele mai „gustoase” proprietăţi, companiile „Moldtelecom”, „Air Moldova” şi „Banca de Economii”, care vor rămâne în posesiunea statului, cel puţin până la finele anului 2012. Oficialii spun că de vină e criza din zona euro, care le reduce investitorilor dorinţa de a cumpăra noi active. În acelaşi timp, Fondul Monetar Internaţional recomandă autorităţilor de la Chişinău să privatizeze întreprinderile mari de stat pentru a îmbunătăţi gestionarea acestora, însă nu insistă asupra acestui lucru.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău