VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top business. Aprilie 2011
Aprilie 2011, Nr. 84

Top business. Aprilie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Iulian Bercu

Putem exporta mai mult în UE! Dar vinde?
În plin post, Republica Moldova a primit dezlegare de la UE la exportul fără taxe a unei serii de produse alimentare şi băuturi, în special a vinurilor. Volumul vinurilor exportate în UE va creşte anul viitor până la 1,8 mln. de decalitri, iar până în 2015 cota se va majora cu încă 33%, însumând 2,4 mln. de decalitri de vin. Comisia Europeană a propus creşterea cantităţii de vin exportat la 1,5 mln. decalitri de vin în 2011, cu 80% mai mult faţă de anul precedent.O şansă unicală pentru vinificatorii moldoveni pentru a se afirma pe piaţa europeană. Dar, spre regret, aceasta nu este îndeajuns pentru a rescrie istoria de succes a vinului moldovenesc. Vinificatorii vor trebui nu numai să se lupte cu reţelele de distribuţie, dar şi să investească în promovarea vinurilor moldoveneşti.


43 800 de ore pentru relansarea Moldovei


Nu putem exporta oameni la nesfârşit, avem la dispoziţie maxim 5 ani pentru a substitui remitenţele prin exporturi şi servicii”. Cu această declaraţie i-a zguduit ministrul Economiei Valeriu Lazăr pe mai mulţi consilieri economici din cadrul Ambasadelor Franţei în Federaţia Rusă, Ucraina şi CSI. „Pentru noi este importantă o creştere economică de 6-7% anual la fel ca şi oprirea exodului populaţiei şi asigurarea unei creşteri economice calitative în următorii ani. Astfel, încercăm să rupem cercul vicios al creşterii economice bazate pe consum, alimentat din remitenţe şi asigurat din importuri, prin industrializarea economiei”, a spus ministrul. Potrivit lui Valeriu Lazăr, principalele domenii din RM în care sunt aşteptate investiţii sunt agricultura şi industria de prelucrare, energetica, tehnologiile informaţionale şi alte industrii cu valoare adăugată înaltă.


„Lumea este o scena si oamenii sunt doar actori”  

Politica fiscală şi bugetul pentru 2011 au dat multă bataie de cap nu numai oficialilor, dar şi presei, care au avut cel mai mult de lucru în procesul examinării acestuia. După semifinalele la aruncat cu fraze care i-ar face să zâmbească chiar şi pe Ilf şi Petrov, purtate de toate partidele politice, în finală au ajuns PLDM şi PD, care au intrat într-un maraton de câteva zile de schimburi cu replici acide cu elemente apocaliptice de tipul demisiei executivului şi falimentării Republicii Moldova. Asta, în timp ce toţi în jur declarau că bugetul va fi adoptat, iar comportamentul politicienilor este doar un antrenament în ajunul alegerilor locale. Cele mai fierbinţi teme au fost dublarea accizelor la ţigări şi împuternicirea organelor fiscale cu funcţii suplimentare de anchetă şi executare. Şi dacă lobby pentru abilitarea unui organ anume cu funcţii suplimentare este înţeles, pentru mulţi a rămas o enigmă insistenţa cu care se respingea ideea de a dubla accizele la ţigări şi a scăpa de contrabanda care ne face ţara renumită în regiune şi afirmaţia repetată la diverse niveluri privind faptul că „ţigările nu sunt business-ul PDM”.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău