VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Discovery (septembrie 2013)
Septembrie 2013, Nr. 112

Top Discovery (septembrie 2013)

Comentează   |   Cuprins

Avem gărgăuni, nu avem gologani
Există şi statistici internaţionale care sunt indulgente cu Republica Moldova (după ce am bătut recorduri ruşinoase la sărăcie, corupţie, alcoolism, fumat etc.). Astfel, într-un clasament al Indicelui Global al Inovaţiei, Moldova s-a plasat în prima treime a celor mai performante ţări din lume la capitolul invenţii şi proprietate intelectuală. Mai exact, ocupăm locul 45 din 142 de ţări. Totodată, suntem lideri în regiune, devansând, în acelaşi clasament, România – locul 48, Federaţia Rusă – locul 62 şi Ucraina – locul 71.

Mai devreme, tot statisticile internaţionale ne-au poziţionat printre ţările cu cele mai multe invenţii ştiinţifice pe cap de locuitor. În inginerie, bio şi nanotehnologii, IT şi agricultură, cercetătorii noştri surprind prin elaborări şi produse originale şi de actualitate. Câştigăm cu regularitate medalii de aur şi argint la diverse concursuri prestigioase.

Însă e o cale lungă de la elaborare până la implementarea în practică a ideii inovatoare. Cheltuielile sunt substanţiale la prima etapă, iar investiţiile se răscumpără după mai mulţi ani, ceea ce un stat sărac nu-şi poate permite. De aceea, invenţiile moldovenilor frecvent se prăfuiesc în sertare sau iau calea străinătăţii, lucrând în favoarea altor ţări.

Totuşi, e de încredere
Esculapii moldoveni demonstrează în acest an performanţă nu doar în transplantarea diferitelor organe, ci şi în intervenţii complicate pe creier. În iulie a fost efectuată în premieră o intervenţie chirurgicală pe creier fără anestezie generală, pentru extirparea unei tumori. Pacientul a fost conştient pe durata întregii operaţii, pentru ca medicii să poată verifica prin dialog cu el dacă nu e lezată vreo funcţie fiziologică importantă, cum ar fi vorbirea, mişcarea membrelor. Operaţia a fost efectuată de o echipă de chirurgi de la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, condusă de chirurgul Grigore Zapuhlîh.

În august, echipa de chirurgi condusă de doctorul Zapuhlîh a efectuat alte câteva operaţii deosebit de complicate pe creier (cazuri de tumori şi anevrism), fiind asistaţi de vestitul neurochirurg italian Luciano Brigante, de la care au preluat tehnici noi de intervenţie.

Medicina moldovenească totuşi inspiră încredere, în pofida faptului că uneori ne mai şochează cu instrumente de construcţii sau cu situaţii de corupţie. Partea plină a paharului prevalează.

Memoriile false au devenit realitate
În această vară, în domeniul neurobiologiei s-a produs o minirevoluţie care a permis transformarea unor idei science-fiction în realitate. Oamenii de ştiinţă au reuşit să implanteze în creierul unui şoarece... memorii false.

Tehnologia este foarte subtilă şi constă în activarea unor regiuni din hipocamp cu stimuli luminoşi, ceea ce declanşează reacţii biochimice specifice, care contribuie la formarea unor noi legături între neuroni. Anume aceste legături neuronale noi, create artificial, sunt responsabile de formarea amintirilor despre evenimentele care nu au avut loc.

Pe viitor, savanţii îşi propun să experimenteze eliminarea unor memorii reale din creier. Iar terapeuţii deja prevăd timpurile când oamenii cu traume psihologice severe (victime ale violenţelor şi accidentelor) vor putea fi trataţi prin intervenţii asupra memoriei acestora.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău