VIP Magazin
25 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top Discovery (martie 2014)
Martie 2014, Nr. 118

Top Discovery (martie 2014)

Comentează   |   Cuprins

Reţeta fericirii e simplă
Îmbrăţişările sunt un leac eficient împotriva depresiei, al stresului şi al durerii fizice, susţin cercetătorii. Ele le induc oamenilor o stare de siguranţă, permit relaxarea sistemelor nervos şi muscular, echilibrează ritmul respiraţiei.

La nivel fiziologic, în organismul omului îmbrăţişat se elimină hormonul oxitocina şi neuromediatorul serotonina, responsabili de buna dispoziţie şi încrederea în sine. În plus, avem încă din copilărie reflexul de a ne simţi fericiţi când suntem îmbrăţişaţi şi strânşi la piept.

Deci, la modul practic, îmbrăţişările acţionează la fel de bine ca meditaţiile în yoga şi ca şedinţele de psihoterapie. Aşa că îmbrăţişaţi-vă, îmbrăţişaţi-vă cât mai des cu cei dragi, pentru a vă face viaţa mai sănătoasă şi mai frumoasă.

Avem nevoie de un nou Secol al Luminilor
Soarele se învârte în jurul Pământului – aşa consideră circa 25% dintre americani şi aproape 35% dintre ruşi. Aceste date sociologice sunt de-a dreptul ameţitoare, dacă ne gândim că au trecut deja cinci sute de ani de când Nicolaus Copernicus a descoperit că Pământul se învârte în jurul Soarelui, şi nu invers. Cu acea descoperire s-a produs prima Revoluţie Ştiinţifică în istoria omenirii şi s-au pus bazele ştiinţei moderne.

Iată însă că revoluţia nu s-a produs încă în capetele a milioane de oameni. Şi ne referim la ţările dezvoltate; dar ne putem închipui care e procentajul ignoranţei în ţările în curs de dezvoltare. Oare care ar fi rezultatele în Moldova?

Cu privire la unele chestiuni ştiinţifice mai complicate, prăpastia necunoaşterii e şi mai adâncă. Şi numeroşi savanţi dau astăzi alarma, îngrijoraţi că societatea alunecă spre un alt Ev Mediu. Obscurantismul, superstiţiile, pseudoştiinţa, tot felul de astrologii, alchimii şi alte bazaconii au pus stăpânire pe mintea umană. Se pare că, oricât de paradoxal ar suna, secolul XXI trebuie să devină un nou Secol al Luminilor.

Când vom opri exodul de creiere?
tăm relativ bine la capitolul invenţii, inclusiv printre tineri, care obţin rezultate bune la concursurile naţionale şi internaţionale. În curând, în luna mai, patru liceeni din Republica Moldova vor participa la un concurs internaţional al invenţiilor, care va avea loc în Los Angeles, SUA. Cei patru liceeni sunt câştigători ai Concursului Naţional de Ştiinţă şi Inginerie „Mold SEF-2014”.

Toate bune până aici, încă o dată ne convingem că avem potenţial Sintelectual. Dar care e soarta acestui potenţial? Frecvent, tinerii talentaţi iau calea străinătăţii, unde sunt primiţi cu braţele deschise în instituţiile de învăţământ şi cercetare şi de unde nu mai revin. Sau, dacă rămân aici, sunt, de cele mai multe ori, nevoiţi să activeze în condiţii austere, care îi inhibă şi îi plafonează.

Nici statul, nici societatea nu demonstrează un interes şi un respect adecvat faţă de ştiinţa fundamentală, care, să recunoaştem, are un statut de cenuşăreasă în Republica Moldova. Ironia este că, atât timp cât respectiva atitudine nepăsătoare se va păstra, Republica Moldova însăşi va avea un statut de cenuşăreasă în plan internaţional.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău