VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Discovery (iulie-august 2013)
August 2013, Nr. 110

Top Discovery (iulie-august 2013)

Comentează   |   Cuprins

Vlazii şi reflexele ideologice
Numele pe care îl purtăm poate fi şi o reflectare a convingerilor ideologice ale părinţilor noştri, sugerează psihologii sociali. Un studiu sociologic vast efectuat recent în SUA a arătat că cei cu o gândire conservatoare îşi denumesc copiii altfel decât cei cu o gândire mai liberală. Părinţii conservatori (adepţii Partidului Republican) aleg pentru copiii lor nume care conţin consoane „tari”: k, d, t. Liberalii (adepţii Partidului Democrat) preferă nume formate din consoane „moi”: l, m, s, f. De asemenea, conservatorii aleg nume mai curând tradiţionale, pe când liberalii experimentează cu nume preluate din alte culturi.  Numele pe care îl poartă, plus moştenirea genetică şi cea a educaţiei familiale îi marchează ideologic şi pe copii şi, în acest fel, mentalitatea şi reflexele politice sunt perpetuate de la o generaţie la alta. Numele, aşadar, poate evoca reflexe tradiţionaliste sau mai progresiste, mai autoritare sau mai permisive. O întrebare retorică se profilează în acest sens: ce zestre ideologică comportă în sine numele Vlad sau Vladimir în politica moldovenească?

Ce avem şi ce mâncăm
Nutriţioniştii susţin într-o voce că ceea ce este comun pentru cele mai sănătoase diete e consumul sporit de fructe şi legume şi consumul redus de hidraţi de carbon. Dietele cele mai înalt cotate, cum ar fi cea mediteraneană, cea nordică şi paleodieta, promovează anume un astfel de regim alimentar. Dieta nordică, de exemplu, proprie ţărilor scandinave, e bogată în peşte, legume, pomuşoare şi carne de vânat şi este considerată în prezent drept cea mai indicată pentru prevenirea obezităţii şi a bolilor de inimă. Meniul tradiţional al moldovenilor însă e departe de a respecta exigenţele unui regim alimentar sănătos. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că moldovenii consumă în general o cantitate mare de produse de panificaţie, cartofi, lapte şi ouă, care sunt calorice şi ridică nivelul aşa-numitului colesterol rău. În medie, un moldovean consumă lunar aproape nouă kilograme de pâine şi alte produse de panificaţie şi doar trei kilograme de fructe. Adică o sută de grame de fructe zilnic… Peşte în alimentaţia noastră e şi mai puţin – un kilogram pe lună. Curios e că în timp ce ne mândrim cu grădinile şi livezile roditoare, produsele pe care le creştem nu prea ajung pe masa noastră. Mai degrabă preferăm să exportăm fructele pentru a-i face pe alţii mai sănătoşi, iar noi mâncăm pâinea noastră cea de toate zilele.

O veste bun din Pdurea Domnească
Un pui de zimbru s-a născut pe 1 iunie în rezervaţia „Pădurea Domnească”, fiind al şaselea membru al familiei de zimbri din Republica Moldova. Pe lângă faptul că e un eveniment faunistic, acesta e şi un eveniment simbolic, cunoscându-se că, potrivit legendei, zimbrul a jucat un rol important în întemeierea statului moldovenesc. În 2005, Republica Moldova a devenit deţinătoarea a trei exemplare din această specie extrem de rară şi preţioasă – cadou din partea Poloniei. În ultimii ani, pe pământ moldovenesc s-au mai născut trei zimbri.    

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău