VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Discovery (februarie 2014)
Februarie 2014, Nr. 116-117

Top Discovery (februarie 2014)

Comentează   |   Cuprins

Aspirina, împotriva cancerului
Despre efectele anticancerigene ale aspirinei s-a scris nu o dată în ultimii ani, dar nu existase vreo dovadă certă că acest preparat, atât de obişnuit şi răspândit, e cu adevărat eficient. Iată însă că în luna ianuarie a acestui an a fost publicat un studiu ştiinţific foarte solid care confirmă că, într-adevăr, în cazul unor tipuri de tumori, aspirina poate stopa creşterea acestora. La modul concret, e vorba de stoparea dezvoltării unei tumori intracraniene, care cauzează, printre altele, pierderea auzului. Evident, ca şi în cazul oricărui alt medicament, dozele sunt prescrise doar de către medicii oncologi.

Aspirina nu conteneşte să uimească lumea medicală. Creată ca un antiinflamator şi anticoagulant, aspirina a dezvăluit de-a lungul deceniilor efecte benefice care au depăşit proprietăţile terapeutice iniţiale. Şi ne putem aştepta şi la alte surprize din partea ei.  

Vor dormi moldovenii mai bine?
La sfârşitul anului trecut, în Republica Moldova a fost lansat în premieră Centrul de Somnologie, din cadrul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie. Necesitatea deschiderii unui asemenea centru era iminentă, odată ce tulburările de somn fac parte din categoria celor mai răspândite probleme de sănătate din secolul XXI. În SUA, bunăoară, 10% dintre americani suferă de insomnie cronică, iar 62%(!) au probleme de somn de câteva ori pe săptămână. Pierderile anuale din cauza productivităţii de muncă scăzute sunt de 18 miliarde de dolari.

În plan internaţional, fiecare a treia persoană suferă de insomnie. Situaţia din ţara noastră nu e cu mult diferită de aceste statistici. Moldovenii au parte de mult stres, stări de nervozitate, sănătate şubrezită, depresie – toate acestea cauzează disfuncţii ale somnului. Iar preparatele medicinale rareori ne izbăvesc definitiv de aceste probleme, creând dependenţă. Să vedem cum îşi va îndeplini misiunea acest centru de somnologie şi dacă, graţie lui, moldovenii vor începe să doarmă mai bine.

Mormintele nu sunt o invenţie umană
Nu suntem unicele fiinţe care ţin doliu şi îşi îngroapă morţii. Cercetătorii de mult ştiau că unele mamifere, cum ar fi cimpanzeii, elefanţii, delfinii îşi deplâng confraţii decedaţi. Dar, surpriza cea mare a fost anunţată acum câteva luni de arheologii francezi. Ei au constatat că neanderthalienii, misterioşii oameni preistorici, nu doar îşi deplângeau defuncţii, dar organizau adevărate servicii funerare şi îi îngropau conform unor ritualuri pe care le utilizăm şi noi, împodobind mormintele cu diferite ornamente.

Aceste descoperiri despre viaţa socială a neanderthalienilor indică un grad înalt de empatie în rândul acestora, abilităţi cognitive excepţionale şi o viaţă spirituală bogată. Şi ei au apărut mult înaintea speciei noastre. Se pare deci că noi, specia umană contemporană, nu deţinem un monopol absolut asupra omeniei şi a trăirilor emoţionale profunde, nici asupra primelor forme de religiozitate. Şi probabil că multe alte lucruri care par a fi invenţii pur omeneşti să fie nu altceva decât forme performante ale unor procedee arhaice, pe care le-am moştenit pe cale evolutivă.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău