VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Discovery Decembrie 2015
Decembrie 2015, Nr. 137

Top Discovery Decembrie 2015

Comentează   |   Cuprins

Singurătatea – o altă maladie socială a moldovenilor 

Republica Moldova este una dintre țările cu cel mai înalt indice al persoanelor singuratice din Europa și din lume. Din cauza migrației, zeci de mii de bătrâni, copii, soți și soții au rămas de unii singuri acasă; la fel de singuratici sunt adeseori și cei plecați peste hotare. Dincolo de efectele psihologice ale despărțirii de cei dragi, singurătatea afectează grav și sănătatea fizică a oamenilor.

Savanții au constatat recent că singurătatea este de-a dreptul nocivă. Ea poate provoca modificări substanțiale la nivel genetic și celular, care sporesc riscul unei morți premature cu tocmai 14%. În mod particular, scade capacitatea de apărare antivirală a organismului, se accentuează procesele inflamatorii, apar premise pentru apariția depresiilor, a diferitor boli cronice, a cancerului.

Singurătatea este o altă molimă socială care ne traumatizează, e o „boală” la nivel național, de care nici medicina nu ne poate proteja. 

Știința ne mai lustruiește imaginea 

Recunoaștere internațională avem. Cam rar, ce-i drept, dar se întâmplă, mai ales în domeniile artei, sportului, științei. Savanții noștri reușesc să obțină premii, nominalizări și aprecieri din partea unor instituții europene consacrate. Este ceea ce ne menține buna reputație, pe fundalul dezamăgirilor față de „performanțele” clasei politice de la Chișinău.

În noiembrie, academicianul Ion Tighineanu a devenit Doctor de Onoare al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna (un oraș-științific din Federația Rusă). Premiul a fost acordat pentru contribuţiile remarcabile ale academicianului Tighineanu la dezvoltarea ştiinţei şi pregătirea cadrelor tinere.

Academicianul Ion Tighineanu este cunoscut la nivel internațional pentru cercetările sale în domeniul nanotehnologiilor și al nanomaterialelor. Ele permit fabricarea de nanoroboţi pentru proceduri medicinale sofisticate şi pregătesc era unor dispozitive electronice ultrafine care vor schimba esenţial viaţa omenirii în viitor.

Un alt cercetător moldovean care a fost premiat în noiembrie este profesorul universitar Victor Moraru, doctor habilitat în științe politice. Profesorul Moraru a fost decorat cu Ordinul „Steaua Italiei” în grad de Cavaler, pentru merite deosebite în dezvoltarea ştiinţelor sociale şi economice şi promovarea culturii şi limbii italiene.

Cum spune o veche maximă: regii sunt apreciați la ei în țară, savanții – pretutindeni. 

Ceea ce nu reparăm azi în educație ne va costa înzecit mâine 

În Republica Moldova nu prea există programe speciale de informare a părinților și de formare profesională a educatorilor, pentru a transmite cunoștințe utile despre educarea non-violentă a copiilor. Din lipsă de bani, dar și din lipsă de conștientizare a problemei violenței.

De fapt, investiția în educația non-violentă ar însemna economie. Cercetătorii au calculat că un dolar investit în programele educaționale specializate la etapa preșcolară se va solda cu un beneficiu de 7 dolari la etapa când acea persoană devine tânără și cu 14 dolari când va fi un adult matur.

Ca în atâtea alte cazuri, investiția în educație este justificată pe termen lung. Noi însă, în mod tradițional, urmărim rezultate pe termen scurt. Rezultate pe care, de altfel, tot nu le prea atingem.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău