VIP Magazin
19 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
Top Discovery Aprilie 2016
Mai 2016, Nr. 139

Top Discovery Aprilie 2016

Comentează   |   Cuprins

Cea mai bogată Ţară din Europa este atee

Norvegia este considerată cea mai bogată ţară din Europa și cea mai liniștită ţară din lume. Ea întruchipează modelul „utopiei nord-europene” – un loc unde toată lumea poate trăi decent, oamenii sunt binevoitori, tinerii, educaţi, iar bătrânii, fericiţi. E un loc unde se închid închisorile din cauză că e foarte redus nivelul criminalităţii.

Norvegia este și prima ţară europeană unde numărul ateilor l-a surclasat pe cel al religioșilor. În cadrul unui sondaj sociologic recent, la întrebarea „Crezi în Dumnezeu?”, 39 % dintre respondenţi au răspuns „nu”, 37 % au zis „da”, iar 23 % au declarat că „nu știu”. Acum 30 de ani, numai 20 % dintre norvegieni se declaraseră atei. Deci, vedem că numărul lor e în creștere considerabilă.

Iată cum o ţară preponderent atee a reușit să devină pașnică, liniștită, cultă. Mitul că morala fără religie nu poate exista a fost demontat. Există și morală nereligioasă, bazată pe etică, pe un set de valori, pe cunoaștere și pe educarea bunului-simţ. Norvegienilor le-a reușit această performanţă. Bravo lor.

Sacrificiul poate produce plăcere

A fi altruist presupune și o doză de egoism camuflat. Așa reiese dintr-o ipoteză lansată de biologi.

Savanţii susţin că există indivizi cu predispoziţie ereditară de a fi mai altruişti decât semenii lor. Și acest fapt se datorează unei sau câtorva „gene ale altruismului”, a căror prezenţă determină un comportament de autosacrificiu ce depăşeşte nivelul mediu pe populaţie.

În unul din studii au și fost deja identificate asemenea gene şi chiar s-a descoperit modul în care ele funcţionează: genele care sunt responsabile de comportamentul altruist au proprietatea de a induce o secreţie mai înaltă a dopaminei la nivel de creier; or, se ştie că dopamina este un neuromediator care provoacă senzaţia de plăcere.

Cu alte cuvinte, selecţia naturală a combinat astfel lucrurile, încât indivizii care au predispoziţia nativă de a se manifesta altruist obţin şi o satisfacţie puternică de pe urma acestor acte altruiste. Altruiştii dedicaţi, cei din categoria Maicăi Tereza, simt o plăcere reală (asemănătoare cu a celor care consumă droguri) ca urmare a acţiunilor lor de sacrificiu şi această plăcere, localizată neuronal, constituie o compensaţie pentru riscurile şi lipsurile la care persoanele respective se expun.

În topul ştiinţei mondiale

Invenţia academicianului moldovean Ion Tighineanu a fost selectată printre cele mai bune zece invenţii nanotehnologice la nivel global, în luna februarie a acestui an. Academicianul Tighineanu, împreună cu un grup de colegi din străinătate, a propus o nouă modalitate de dirijare a caracteristicilor nitrurii de galiu, un compus chimic cu proprietăţi semiconductoare, al doilea ca importanţă după siliciu.

Elaborarea propusă va fi utilă în optoelectronică, fotonică, biomedicină. În general, în plan aplicativ, nanotehnologiile permit fabricarea de nanoroboţi pentru proceduri medicale sofisticate şi pregătesc era unor dispozitive electronice ultrafine care ne vor schimba esenţial viaţa. E bine că suntem și noi conectaţi, prin unii dintre savanţii noștri, la acest trend tehnico-știinţific de mare perspectivă.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+21°