VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Discovery (Aprilie 2013)
Aprilie 2013, Nr. 107

Top Discovery (Aprilie 2013)

Comentează   |   Cuprins

Saltul nanotehnologic al Moldovei

Acum câţiva ani, unii dintre politicienii de la noi alintau imaginaţia electoratului, promiţându-i că Moldova va deveni un fel de „tigru european”, care va face un salt economic spectaculos tocmai în mijlocul ţărilor răsfăţate din UE.  Ceea ce nu a venit pe calea politică ar putea veni într-un viitor rezonabil pe calea inovaţiilor ştiinţifice. Mai exact – pe calea inovaţiilor în nanotehnologii. Or, pe această dimensiune micro, ştiinţa noastră face progrese macro, iar realizările savanţilor moldoveni au obţinut o largă recunoaştere în afara ţării. O dovadă recentă a acestei recunoaşteri este că, în premieră, copreşedinte al unei reuniuni ştiinţifice de talie europeană – Conferinţa Internaţională „SPIE Nanotechnology”, a fost ales academicianul Ion Tighineanu (în imagine). Conferinţa se desfăşoară în aprilie, în Franţa.

În plan aplicativ, nanotehnologiile permit fabricarea nanoroboţilor pentru proceduri medicale sofisticate şi pregătesc era unor dispozitive electronice ultrafine, care ne vor schimba esenţial viaţa. Avantajul economic al acestor noi tehnologii pentru Moldova este inestimabil. Dacă tot nu putem avansa cu paşi macro, să o facem cu paşi nano.

VENIn, VIDI, VICI
Împrieteniţi-vă cu un apicultor şi cu albinele lui, dacă doriţi (dar cine nu îşi doreşte?) o speranţă de viaţă mai mare. Se cunoaşte că aproximativ 80% dintre oamenii longevivi au fost apicultori sau au contactat intens cu albinele.

Se pare că efectul, în mare măsură, se datorează înţepăturilor de albine, pe care apicultorii le primesc în mod regulat de-a lungul anilor. Veninul de albine, primit în doze terapeutice, poate trata numeroase boli şi neutralizează o serie de agenţi patogeni din organism.

Mai nou, veninul de albine ar putea combate şi unele forme de cancer. O descoperire recentă arată că o toxină din veninul de albine, numită melitină, distruge învelişul proteic al bacteriilor şi virusurilor, inclusiv al virusului HIV. Această descoperire deschide noi perspective în tratatea hepatitelor şi chiar a SIDA, iar unii cercetători consideră că în baza veninului de albine pot fi fabricate medicamente pentru combaterea eficace a cancerului de natură virotică.

Păşim şi noi în era transplanturilor
outăţile din domeniul medicinei adeseori par ar fi extrase din nişte rapoarte science-fiction – cu un amestec de gravitate şi consolare ironică, cercetătorii ne promit că peste vreo 50 de ani vom fi trataţi cu uşurinţă de bolile de care murim astăzi.

Ştirea anului în medicină pentru noi este că, în sfârşit, şi în Moldova vor fi efectuate în mod sistematic transplanturi de organe, inclusiv de cord, rinichi şi cornee. Startul a fost dat în februarie, când chirurgii moldoveni au efectuat primul transplant de ficat din Republica Moldova. O porţiune de ficat a fost preluată de la un bărbat şi transplantată cu succes la mama acestuia.

Evenimentul în sine este unul remarcabil; el reprezintă atât o dovadă a măiestriei esculapilor autohtoni, cât şi un precedent care a deschis o pagină nouă în istoria chirurgiei moldoveneşti. Şi parcă e mai cu dreptate că moldovenii vor fi nu doar donatori de organe, ci şi beneficiari ai transplanturilor.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău