VIP Magazin
29 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Top Discovery. Noiembrie 2014
Noiembrie 2014, Nr. 125

Top Discovery. Noiembrie 2014

Comentează   |   Cuprins

Ca să iei nobelul, trebuie să pleci din țară?
În acest an românii au avut parte de o bucurie cu gust amar– Premiul Nobel pentru Chimie a fost obţinut de Stefan W. Hell, un şvab născut în oraşul românesc Sântana, din judeţul Arad. Numai că acesta a plecat încă în adolescenţă, în 1978, în Germania, unde a reușit să se afirme ca savant de talie mondială. Cazuri când originari din România au câștigat Premiul Nobel din partea unei alte ţări au mai existat. Și s-ar putea să mai existe. Românii au avut doar laureaţi Nobel „în exil”. Iată de ce în mass-media românească se discută dacă nu cumva e vorba de vreo „piază rea”, care știrbește România de șansa de a avea un premiant Nobel autohton. George Palade, Elie Weisel, Herta Muller, Stefan Hell au arătat că reţeta de succes este… emigrarea. Și oare câţi potenţiali savanţi de renume, poate chiar potenţiali premianţi Nobel au plecat odată cu exodul de creiere din ultimele decenii? Întrebarea e valabilă și pentru Republica Moldova, care se poate lăuda cu multe talente afirmate peste hotare, dar nu-și poate cultiva talentele acasă.

  Combaterea alcoolismului 

Întrebare la Radio Erevan: „- Cum combat moldovenii consumul alcoolului?”. „- Prin promovarea consumului de vin”. Nu este exclus ca un asemenea banc să apară în curând în folclorul umoristic, dacă Ministerul Sănătăţii se va apuca să promoveze… consumul vinului sec, după cum a anunţat ministrul de profil. Potrivit acestuia, vinul sec este „benfic pentru sănătate” și trebuie „să schimbăm raportul dintre structura băuturilor din ţara noastră”. Dacă ministrul sănătăţii însuși susţine că un produs alcoolic este „benefic pentru sănătate”, de ce ne-ar mai mira ușurinţa cu care moldovenii găsesc motive să mai dea un pahar de tărie peste cap? În alte ţări, consumul excesiv de alcool este combătut prin alte metode: promovarea modului sănătos de viaţă, informarea adolescenţilor despre daunele provocate de alcool (nu despre „efectele benefice” ale acestuia), extinderea serviciilor de consiliere a persoanelor dependente de alcool, mărirea impozitelor și a tuturor taxelor pentru alcool ș.a.m.d. Dar asta cere efort și acţiuni, nu declaraţii.

Nici pisicile nu suportă depresia 

Pe lângă premiile Nobel există și așa-numitele premii IgNobel, oferite savanţilor care au făcut descoperiri mai curând amuzante decât fundamentale. În acest an, unul dintre premile IgNobel a fost conferit unui cercetător care a încercat să demonteze mitul „pisicilor- terapeuţi”. Mai exact, cercetătorul a stabilit că pisicile îi mușcă mai des pe stăpânii care suferă de depresie, existând riscul ca aceștia să se infecteze și cu toxoplasma – un parazit transmis de pisici. Probabil depresia stăpânilor le induce o stare de depresie și de frustrare și pisicilor, care reacţionează prin agresivitate. Deci, nu ar trebui să dăm vina pe bietul patruped, ci să ne izbăvim mai întâi de toate de propria stare depresivă, prin alte metode decât „animaloterapia”.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău