VIP Magazin
30 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Top DISCOVERY Noiembrie 2015
Noiembrie 2015, Nr. 136

Top DISCOVERY Noiembrie 2015

Comentează   |   Cuprins

Suntem ceea ce promovăm

Ceea ce promovăm și la ce ne închinăm, aceea ne modelează mentalitatea pe decenii înainte. Noi obișnuim să umplem orașele cu monumente și busturi ale diverșilor comandanţi de oști, domnitori eroici, dar despotici, lideri politici controversaţi.

Scara noastră de valori este politizată, idolii noștri sunt din domeniul luptei, nu al cunoașterii. Foarte rar se întâmplă să avem statui cu oameni de știinţă, cu oameni de cultură.

Cu atât mai inspirată este iniţiativa Universităţii de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” de a inaugura Aleea Savanţilor și Medicilor Iluștri din Republica Moldova.

Aleea a fost inaugurată în octombrie și este constituită din 34 de busturi ale unor mari personalităţi autohtone care şi-au consacrat viaţa sănătăţii populaţiei şi pregătirii cadrelor medicale. Ea este amplasată în scuarul din faţa blocului didactic nr. 1 al Universităţii din sectorul Botanica al capitalei.

Este un exemplu bun și pentru alte instituţii din ţară, pentru administraţia centrală în general, care ar trebui să promoveze mai energic valorile știinţifice pe care le avem, fiindcă anume aceste valori reflectă gradul de progres al unui popor.

Elitele politice promovează ştiinţa

Barack Obama a demonstrat în această toamnă o foarte bună modalitate de promovare a interesului pentru știinţă. El a găzduit la Casa Albă de la Washington „Noaptea Astronomiei”, un eveniment destinat cultivării dragostei pentru știinţă în rândul tinerilor.

Prezenţi la eveniment, atât Obama, cât și numeroși studenţi și oameni de știinţă au privit prin telescop stelele și Luna. În opinia președintelui american, una dintre datoriile guvernanţilor este să cultive curiozitatea tinerilor, să-i încurajeze să ia calea știinţei. Numai prin performanţă știinţifică o ţară și un popor își pot asigura un progres autentic și de durată.

Dar asemenea evenimente se întâmplă în ţările unde există elite politice, nu caste partinice și lideri obtuzi.

„N-am timp Şi bani pentru o carte”

Există un stereotip despre moldoveni că am fi victime ale unui „cerc vicios”: „Suntem proști fiindcă suntem săraci și suntem săraci fiindcă suntem proști”.

Mi se pare că problema nu e în sărăcie, ci în indiferenţa noastră cronică faţă de educaţie, chiar și în timpurile bune. Am fost și suntem „leneși la carte” și, în scara noastră de valori și motivaţii, investiţia în educaţie este, „tradiţional”, pe ultimul loc.

O demonstrează și datele publicate recent de Biroul Naţional de Statistică. Peste 40% din venitul lunar, moldovenii îl cheltuiesc pe produse alimentare. Alte 18% se duc pe întreţinerea locuinţei. 11% – pentru îmbrăcăminte și încălţăminte.

Iar, pentru a învăţa, pentru educaţie în general, moldovenii cheltuiesc… mai puţin de 1% din venitul lunar. În schimb, dau mai mulţi bani pe cafenele, petreceri, tutun și alcool.

Deci, prostia ni se trage nu de la lipsa de bani; pentru ţoale, tutun și alcool, bani am găsit mereu...

 

Autor: Dorian Furtună | etolog

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău