VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top DISCOVERY Martie 2015
Martie 2015, Nr. 127-128

Top DISCOVERY Martie 2015

Comentează   |   Cuprins

Dacă nu fericiţi, măcar odihniţi să fim

După problemele cele de toate zilele, iată că ne preocupă tot mai mult și cele de noapte. Mai exact, insomniile, sforăitul și alte tulburări de somn.

În 2013, în Republica Moldova a fost lansat, în premieră, Centrul de somnologie din cadrul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie. Iar în luna februarie a acestui an s-au desfășurat lucrările primei conferinţe internaţionale de medicină a somnului organizate la Chișinău.

Sunt descrise peste 80 de tulburări ale somnului, iar în plan internaţional, fiecare a treia persoană suferă de insomnie. Și moldovenii suferă de numeroase disfuncţii ale somnului, din cauza stresului, a stărilor de nervozitate, a depresiei sau din cauza unui regim de activitate neechilibrat.

E bine că avansăm în cercetarea acestui aspect al fiziologiei noastre. În Occident, dorinţa multor oameni de a avea un somn împlinit se află pe a doua poziţie după dorinţa de a fi fericiţi.

Fericirea reprezintă un obiectiv mai dificil de atins în Moldova. Dar poate, cel puţin, ne vom apropia de standardele unui somn mai bun.

Cum găinile „i-au făcut blânzi pe moldoveni”

O „descoperire” năstrușnică a fost făcută recent pe meleagurile noastre. Se face că moldovenii sunt cei mai buni la suflet și cei mai răbdători din lume, fiindcă… mănâncă multe ouă. La această concluzie bizară a ajuns președintele unei asociaţii obștești cu profil zootehnic.

Dânsul s-a inspirat dintr-o cercetare care a arătat că ouăle de găină conţin aminoacidul triptofan, iar triptofanul, în organismul uman, se transformă în serotonină – un neurotransmiţător care creează o stare de beatitudine și calmitate.

De la prezenţa unui aminoacid în ouă, până la starea de spirit a unui om, cu atât mai mult a unui popor, e o cale „astronomică”. Însă nu imposibilă de parcurs pentru unii apologeţi ai consumului de ouă.

Ne putem întrista de modul eronat în care sunt interpretate și denaturate unele date știinţifice. Dar ne putem și amuza. Ca să vezi, ce ironie: ouăle… de găină ne modelează caracterul.

Acum e clar: „mămăliga nu explodează”, pentru că e amestecată cu scrob.

Un savant moldovean în „Science”

Iată că avem savanţi moldoveni care au reșuit să-și vadă numele de autor în paginile revistei știinţifice „Science”. Lui Vladimir Ţurcanu, cercetător la Institutul de Fizică al Academiei de Știinţe, i-a reușit această performanţă.

El este membru al unei echipe internaţionale care a creat o instalaţie inedită de economisire a energiei electrice în timpul transportării. Invenţia are atât valoare aplicativă, inclusiv pentru elaborarea calculatoarelor de generaţie nouă, cât și valoare teoretică fundamentală.

„Science” și „Nature” sunt două reviste știinţifice de mare prestigiu în mediul academic. Să ajungi să fii publicat în una dintre aceste reviste e o dovadă a recunoașterii calităţii de savant și a importanţei cercetării efectuate. Este și un plus de imagine pentru ţara de origine a savantului.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău