VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top DISCOVERY Iunie 2015
Iunie 2015, Nr. 131

Top DISCOVERY Iunie 2015

Comentează   |   Cuprins

Ai noștri tineri în SUA

Patru elevi din Republica Moldova au obţinut premii importante la cea mai mare competiţie de știinţă și inginerie din lume dedicată liceenilor. Intitulat Intel ISEF (International Science and Engineering Fair), concursul s-a desfășurat în luna mai în SUA.

Elevii de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău și Liceul Teoretic „Orizontul” din Durlești au prezentat două proiecte originale: un sistem de recunoaștere a gesturilor și o tehnologie electro-optică menită să reducă consumul de energie.

Acum, să ne întrebăm câte șanse există ca acești și alţi tineri talentaţi să rămână în Republica Moldova și să nu emigreze în străinătate, unde vor fi apreciaţi pe măsură.

Clima va influența soarta popoarelor

untitled-9030.psd

Climatologii dau alarma; ne așteaptă o nouă epocă a migraţiilor în masă. Odată cu creșterea temperaturii globale, teritorii imense se vor transforma în deșerturi, iar milioane de oameni riscă să devină victime ale foametei şi vor fi nevoiţi să migreze în alte ţări. Afluxul lor va crea o presiune demografică bruscă, aducătoare de animozitate, xenofobie şi conflicte.

Potrivit predicţiilor lansate de experţii în domeniu, un asemenea fenomen migraţionist motivat climateric ar putea deveni un model permanent de viaţă pe Pământ în viitorul apropiat, ceea ce va schimba radical modul de interrelaţionare între oameni.

Dacă astăzi în lume există deja 25 de milioane de aşa-numiţi refugiaţi climatici, către anul 2050 numărul lor ar putea să ajungă, după unele estimări, la 200 de milioane, adică vor fi de opt ori mai mulţi decât în prezent.

Alte surse indică un număr şi mai mare, de 500-600 mln. de refugiaţi climatici (aproape 8% din populaţia globului). Mişcarea acestor mase de oameni nu se poate produce fără a destabiliza social, economic şi demografic regiunile care vor fi vizate. Istoria cunoaşte asemenea precedente, care au pus capăt unor vestite civilizaţii.

Să ne protejăm copiii de... desenele animate

Desenele animate pot avea și efecte adverse asupra psihicului copiilor. Probabil fiecare părinte a sesizat la un moment dat gradientul înalt al dramatismului și intensitatea conflictelor care caracterizează desenele animate pentru copii. Și cercetătorii au fost uluiţi să descopere că aceste producţii video destinate copiilor sunt mai violente chiar decât filmele pentru publicul matur.

Personajele principale din desenele animate prezintă un risc de 2,5 ori mai mare de a muri și de 2,8 ori mai mare de a fi ucise în comparaţie cu protagoniştii din filmele artistice. Moartea unui personaj important intervine în două treimi din cazuri în desenele animate pentru copii, în timp ce acest lucru se întâmplă doar în jumătate din totalul filmelor destinate unui public mai în vârstă.

Cercetătorii au declarat că desenele animate pentru copii sunt, de fapt, „focare de crime şi dezordine”. Asemenea scenarii și scene nu au cum să nu afecteze psihicul copiilor, creându-le o viziune deliberat pesimistă, dramatică asupra vieţii și prezentându-le violenţa ca pe o normă socială

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău