VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Cultură Martie 2015
Martie 2015, Nr. 127-128

Top Cultură Martie 2015

Comentează   |   Cuprins

OMAGIU LUI  GRIGORE VIERU

Cu prilejul celor 80 de ani pe care i-ar fi împlinit în acest februarie poetul Grigore Vieru, a devenit cunoscut faptul că Asociaţia Culturală „Regal D’Art” de la Botoșani s-a angajat să editeze un volum unic ce ar include toată opera poetică a maestrului, în colecţia „Regal de poezie”. Volumul se va numi „Inscripţie pe stâlpul porţii”, va fi împărţit în 15 capitole, teme, ajustate cu lucrări de artă, manuscrise, partituri muzicale, fotografii etc. Drept motto pentru carte a fost aleasă spusa poetului: „Doamne, poate că n-am fost nici sfânt, nici oștean, pur și simplu, ziditu-m-am de viu în templul Limbii Române”. O parte din citat apare și pe medalia comemorativă turnată la monetăria de Stat a României, care va fi montată în cotorul fiecărui volum. Inedita carte nu va fi în vânzare. Asociaţia își propune să găsească o finanţare a cheltuielilor de realizare și tipografie, iar volumele vor ajunge gratuit în toate bibliotecile din RM. Coperta ediţiei este executată din material metaloplastic aurit. În cele 1000 de pagini vor fi inserate peste 800 de poezii ale poetului, iar lansarea este preconizată pentru această primăvară.

EUROVISION CU SCANDAL! 

inala preselecţiei naţionale „Eurovision” 2015 a fost una mai scandalagioasă decât în anii precedenţi. Motivul se ascunde, probabil, în decizia organizatorilor de a permite în acest an participatrea la preselecţie și a doritorilor din străinătate. La competiţie s-au înscris mai mulţi interpreţi din afara ţării. În finală a ajuns Eduard Romanyuta din Ucraina, care a și fost desemnat de juriul și telespectatorii din republică drept câștigător. Finaliștii din Moldova, nemulţumiţi de rezultate, au învinuit organizatorii de fraudarea voturilor, au boicotat dezbaterile de după finală și au plecat să se reculeagă într-un club din capitală. Ei declară că ţara noastră trebuie să fie reprezentată de un interpret moldovean, chiar dacă nimeni dintre ei nu s-a pronunţat iniţial împotriva includerii în concurs a interpreţilor din străinătate. Eduard s-a arătat surprins de victorie. În patria sa el fusese deja în repetate rânduri finalist, dar nu și câștigător al preselecţiei „Eurovision”. Pe 19 mai, ucraineanul Eduard Romanyuta va încerca să câștige prima semifinală a Eurovisionului de la Viena, pentru ca să lupte în finala din 23 mai curent.

PEPPI A REVENIT!

Una dintre cele mai îndrăgite eroine din literatura pentru copii, Peppi Ciorap Lung, dăruită lumii de scriitoarea Astrid Lindgren, a revenit după 40 de ani pe scena Teatrului Naţional „M. Eminescu” din Chișinău. A readus-o, la insistenţa colectivului, regizorul Petru Hadârcă. De la ultima poveste, „Pasărea albastră”, Naţionalul nu și-a mai alintat micii spectatori cu spectacole predestinate lor. Teatrofilii trecuţi de 45 de ani își mai amintesc de spectacolul „Peppi Ciorap Lung” de pe scena fostului teatru dramatic „Puşkin”, pentru care redutabila Dina Cocea a fost recunoscută atunci ca „cea mai bună Peppi din fosta URSS”. Peste ani, actriţa revine în spectacol, deja în rolul Doamnei Rosenbloom. E reprezentaţie plină de mișcare, excentricitate scenică, bufonadă și muzică, scrisă inspirat de Valy Boghean. Textele cântate aparţin Radmilei Popovici-Paraschiv. Noutatea este amplificată și de prezenţa celor două distribuţii diferite. Rolul titular este jucat de Diana Decuseară (o Peppi roșcată) și Draga-Dumitriţa Drumi (una brunetă!). În ajunul premierei a fost lansată și gazeta teatrului – „În culise”.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău