VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Cultură Iunie 2015
Iunie 2015, Nr. 131

Top Cultură Iunie 2015

Comentează   |   Cuprins

FLORI DE LILIAC... TRISTE CÂNTĂ-N PRAG... IN MEMORIAM

În acest florar a rămas orfan liliacul. Cea care i-a cântat cu deosebită fineţe parfumul îmbătător, interpreta Ana Barbu, ne-a părăsit, lăsând în urmă zdrobite inimile celor dragi, dar și ale numeroșilor admiratori. Nu am mai văzut niciodată atâţia bărbaţi-artiști plângând în hohote asemeni copiilor. A fost o femeie frumoasă, un suflet blajin, care nu a vorbit de rău pe nimeni; o cântăreaţă universală în sensul rar și adevărat al cuvântului. De cânta ceva clasic, era ca din scena Operei Mari, muzica ei ușoară te ducea pe aripile dragostei de viaţă, iar de-i zicea de „frunză verde”, porneau şuvoi râurile cristaline din poveștile populare. Era singura de la noi care putea să se ia la întrecere cu Lia-Ciocârlia... Proverbial de modestă, s-a retras din ochii lumii pentru a nu incomoda pe nimeni cu suferinţele ei. Nu s-a înverșunat. A trăit cu speranţa că va reveni, deși știa totul... Îl încuraja pe Vasile, soţul ei iubitor, cu un zâmbet durut, pentru orice floare răsădită în curtea casei noi în care vroiau să înceapă o altă viaţă. Boala i-a curmat cântecul, dar nu și dorinţa de a crea. Ana Barbu a lăsat neterminate zeci de cântece, pe care dacă nu le vor cânta Nătăliţa sau Irina, nu le va mai cânta nimeni. Fie-i luminoasă amintirea, precum sufletul şi cântecul ei!

PREMIERĂ... cu două aniversări

crisă în 1946, celebra piesă „Filumena Marturano sau divorţ în stil italian” de Eduardo de Filippo, a ajuns și pe scena Teatrului Naţional „M. Eminescu” (regie: Sandu Vasilache). Premiera a adus cu sine și două aniversări semnificative, legate de protagoniști – actorii Silvia Luca și Petru Hadârcă. Personajele lor, Filumena și Dominico, au locuit 25 de ani împreună, pe când Silvia și Petru exact de 25 de ani nu au mai jucat împreună pe aceeași scenă. În plus, P. Hadârcă marchează 30 de ani de când a debutat pe scena teatrală (după Școala „Șciukin” din Moscova) și reapare în noua premieră nu ca regizor sau director al teatrului, ci ca actor, ultima experienţă de acest fel fiind în spectacolul „12 scaune”, pe care l-a montat chiar el acum trei ani. „Filumena Marturano” e o tragicomică poveste de dragoste, afirmă regizorul, – cu multă patimă, nervi dezgoliţi, caractere explozive, certuri spectaculoase. Piesa este o dedicaţie cuplurilor sau familiilor care menţin dragostea zeci de ani.

COPII CUMINŢI CU VEDETE PĂRINŢI

Ineditul proiect „Copii cuminţi cu vedete părinţi” („botezat” astfel de Georgeta Voinovan) a ajuns la a VI-a ediţie. În cadrul lui, vedete muzicale, persoane publice, cântă pe aceeași scenă alături de copiii lor, fapt ce le face să apară într-o lumină proaspătă, iar spectatorii au motive să admire „surcelele, care nu sar departe de trunchi”. Proiectul se menţine datorită eforturilor cunoscutelor interprete Aura și Nona Marian, autoare și organizatoare, și este sprijinit de vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, care consideră că evenimentul aduce multe rezultate concrete. Din fondurile acumulate sunt procurate echipamente sportive, cărţi, instrumente muzicale, sunt dotate terenuri de joacă, în special pentru instituţiile școlare defavorizate. Anual spectacolul descoperă nume noi. În 2015, pentru prima oară au urcat în scenă fraţii Jojo și Ducu alături de mămica lor, Georgeta Voinovan, precum și Amelia, care a cântat cu tăticul Valentin Uzun. O altă surpriză a fost prezenţa în scenă a asistentului parental profesionist Lidia Babulici, din Chetrosu, Drochia, cu cei șase copii luaţi de la internat, pentru a le readuce fericirea familială după ce anterior au trăit zile triste în familiile lor biologice. 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău