VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Cultură. Noiembrie 2014
Noiembrie 2014, Nr. 125

Top Cultură. Noiembrie 2014

Comentează   |   Cuprins

„MILIKA” cu surprizele ei 

După succesul pe care l-a avut cu „Arrivederci”, cunoscutul regizor Valeriu Jereghi a încheiat la Butuceni, Orheiul Vechi, filmările unui nou scurtmetraj – o coproducţie europeană (Franţa, Polonia, Moldova și Ucraina) cu titlul „Milika” (producător general: Lilia Paul). Platoul de filmare a fost și teren de instruire pentru tinerii cineaști basarabeni care au făcut parte din echipa de creaţie. „Milika” ne prezintă drama unui copil care încearcă să-și împace părinţii divorţaţi. E o creaţie cu multe debuturi actoricești: în rolul titular este chiar fiica maestrului Jereghi, Emilia, de cinci anișori. Alături de ea, la ai săi 90 de ani, se lansează și bunicuţa ei – Teodora, mama lui V. Jereghi. Rolul mamei Milikăi este interpretat de avocata Violeta Gașiţoi. O altă surpriză o constituie debutul actoricesc al interpretului Anatol Mârzencu și al prim-balerinei Operei Naţionale,  Anastasia Homiţcaia. Valeriu Jereghi speră să obţină cu „Milika” un pașaport profesionist spre cinematografia europeană. Postproducţia va fi făcută în Europa, unde va fi și lansat filmul la începutul lui 2015. De altfel, chiar pe platoul de filmare a „Milikăi”, V. Jereghi şi-a sărbătorit cea dea 66-a aniversare. Felicitări!

  Succesul lui Durbală 

Actorul Anatol Durbală a devenit și regizor de film, iar lungmetrajul său „Ce lume minunată” (producător: S. Cumatrencu Jr.) a pornit să cucerească Europa. Proiecţii speciale ale peliculei au avut loc la festivalurile de film din România, Albania, iar la Festivalul Charlie Darwin din Londra filmul a ajuns în urma unei selecţii oficiale. În această toamnă „Ce lume minunată” a concurat la secţiunea debut cu alte 14 pelicule străine, în cadrul celei de-a 30-a ediţii a Festivalului de Film din Varșovia – unul dintre cele mai importante din Europa de Est. În Polonia el a obţinut premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film-FIPRESCI. Filmul este inspirat din fapte reale (evenimentele din aprilie 2009 de la Chișinău), deşi Anatol Durbală spune că asemenea cazuri s-au produs și în alte ţări ale lumii. Juriul a apreciat debutul regizorului A. Durbală „... care vine dintr-o ţară unde, practic, nu există industrie cinematografică de la declararea independenţei în 1991”. Între timp, filmul „Ce lume minunată” a fost deja selectat oficial pentru Festivalul de Film JUMPTHECUT din Singapore 2015.

Încă o șansă pentru „OSCAR”  

Pentru a doua oară Republica Moldova propune Academiei Americane un film, care ar concura pentru prestigiosul „Oscar” la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”. În anul trecut această șansă a avut-o pelicula „Toţi copiii Domnului” (regia lui Adrian Popovici). Acum norocul i-ar putea surâde filmului „La limita de jos a cerului” (regizor: Igor Kobileanski, producător: A. Teodorescu, imagine: O. Mutu ). Anterior lungmetrajul a fost selectat în competiţiile oficiale ale festivalurilor de la Karlovy Vary,  Varşovia, Kiev şi Cottbus. La cel din urmă filmul a primit în anul trecut premiul criticii internaţionale – FIPRESCI, iar la Gala Premiilor Gopo 2014 a obţinut două statuete (pentru debut și imagine). „La limita de jos a cerului” ne amintește de realitatea Chișinăului din anii 1996-2000 și prezintă povestea unui tânăr traficant de droguri. Dacă trece selecţia pentru una dintre cele nouă râvnite nominalizări la „Oscar”, vom afla abia pe 15 ianuarie 2015. Pentru aceeași cauză vor mai lupta filme din alte 82 de ţări (cu șapte mai mult decât în anul trecut). Premiile „Oscar” vor fi înmânate la 22 februarie 2015.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău