VIP Magazin
30 Octombrie 2020
Print
Print
Print
Print
Top Cultură. Martie 2010
Martie 2010, Nr. 71

Top Cultură. Martie 2010

Comentează   |   Cuprins

de Constantin CHEIANU

Sandu grecu la 50 de ani
Fondatorul şi directorul Teatrului „Satiricus”, Sandu Grecu, a împlinit 50 de ani.

Cu această ocazie, cunoscutul om de teatru, tot el şi preşedinte al Uniunii Teatrale din Moldova, a fost protagonistul unei frumoase seri, în prima parte a căreia a fost prezentat unul din cele mai reuşite spectacole ale regizorului Grecu „Made in Moldova!”, după piesa autorului acestor rînduri. În partea a doua, omagiatul a fost felicitat de colegi, prieteni, demnitari, dintre aceştia nelipsind domnul Mihai Ghimpu, preşedintele Parlamentului, tot el şi şef interimar al statului, care i-a oferit lui Grecu un buchet de flori şi i-a promis o distincţie de stat.

Punctul cel mai sensibil al serii a fost felicitarea venită chiar din partea trupei Teatrului „Satiricus”, un cîntec care l-a emoţionat pînă la  lacrimi pe omagiat. Apogeul bunei dispoziţii l-a constituit evoluţia actorilor Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, care au prezentat un fragment din spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, adaptat cu mult umor momentului aniversar.

Atmosfera caldă şi prietenească a serii nu a putut fi compromisă nici chiar de inexplicabila lipsă de la manifestare a ministrului Culturii, B. Focşa.

O carte plecat cu pluta
„Planul era foarte simplu. Bulbuc şi Trosnet vor pleca la Cricova, unde îl vor contacta pe Seva Botnari şi vor prelua de la el o canistră cu „Negru de Purcari”. După asta, cei doi vor pleca la Sevastopol, unde îl vor găsi pe ginecologul Belkin şi vor încerca să cumpere de la el o Ceaika albastră primită în dar de la soţia lui Brejnev. Dacă nu va accepta, îi vor crăpa capul cu ciocanul...”

Este un pasaj care vă introduce cît se poate de explicit în lumea plecată cu Sorcova a volumului „Necrotitanium”, apărut recent la editura „Cartier”. Avem de a face cu o carte burlesc-grotescă, pe care, probabil, unii vor avea ideea trăsnită să o atribuie faimoasei trupe „Planeta Moldova”. Şi vor avea dreptate. Lansarea s-a produs în hohote năprasnice de rîs la „Librăria din Centru” în prezenţa celor doi autori Mitoş Micleuşanu şi Florin Braghiş (foto), într-o seară sumbră de februarie, special aleasă cu lapoviţă şi ninsoare, aceasta spălînd degeaba gheaţa neagră a trotuarelor-patinoare de pe Ştefan cel Mare.

Oricît m-aş strădui să vă dau o idee sugestivă despre carte, nu am cum să concurez cu autorii în acest sens: „Eu m-am născut la Năpîrca, lîngă Moroi, într-o familie de oameni bolnavi psihic. Tatăl meu era alcoolic psihopat, iar mama avea skizofrenie paranoidă. De cînd s-a măritat, s-a uitat numai într-un punct şi a repetat la nesfîrşit un singur cuvînt: moarte, moarte, moarte, moarte... pînă a murit. După război tata s-a recăsătorit cu o vînzătoare pe care a omorît-o cu toporul în noaptea nunţii.”

Cel mai expresiv monument al capitalei
După ce s-a afirmat ca unul din cei mai valoroşi pictori şi ceramişti de la noi, cu prestigioase prezenţe în străinătate, Iurie Platon dă o nouă lovitură, de această dată în arta monumentală. Consiliul municipal Chişinău a declarat artistul învingător în concursul lucrărilor dedicate victimelor deportărilor staliniste cu o creaţie, care are toate şansele să devină unul din cele mai expresive monumente ale capitalei noastre. Prezentată public, copia în miniatură a lucrării reprezintă fragmentul unei coloane de oameni, a căror masă se transformă, în desfăşurarea ei, într-un vagon de tren de genul celora în care compatrioţii noştri fuseseră transportaţi în Siberia şi Kazahstan în 1941, 1949 şi 1951.

Creaţia în bronz de proporţii impresionante (12 metri lungime, 2 metri înălţime) va fi amplasată în scuarul Gării Feroviare, urmînd să fie dezvelită la 6 iulie, de ziua comemorării celor înghiţiţi de Gulag. 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău