VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Cărți Decembrie 2015
Decembrie 2015, Nr. 137

Top Cărți Decembrie 2015

Comentează   |   Cuprins
„Marțianul”

Autor: Andy Weir

Ed. Paladin, 2015

Declarat cel mai bun roman SF în 2014, numit de critici bine documentat, cartea de debut a lui Andy Weir, „Marțianul”, redă povestea uimitoare a unui om supraviețuitor pe o planetă lipsită de viață. Membrii echipajului Ares 3 ajung pe Marte pentru o misiune importantă, dar o furtună puternică le dă planurile peste cap și sunt nevoiți să plece. Rămâne doar Mark Watney, care, pe parcursul lecturii, una plină de umor și sarcasm, îi va învăța pe cititori despre speranță, solidaritate și supraviețuire.

 „Atitudinea este totul”

Autor: Jeff Keller

Ed. Curtea Veche 2012

Vei descoperi 12 lecții de atitudine și succes. La 30 de ani, într-un moment de cotitură, autorul cărții a descoperit un secret ce i-a îmbunătățit modul de a trăi.Și-a dat seama că, în viață, „atitudinea e totul”. Astfel, a reușit să-și schimbe propria viață și a multor oameni.

 „Tată bogat, tată sărac”

Autor: Robert T. Kiyosaki

Ed. Curtea Veche 2010

Demontând mituri despre bani și posibilitățile de îmbogățire, cartea aceasta îi învață pe cei mari și mici deopotrivă cum să studieze și să lucreze nu pentru bani, dar pentru ca banii să lucreze pentru ei.

  
„50 дней до моего самоубийства”

Autor: Stacy Kramer

Издательство„АСТ” 2015

 E povestea adolescentei Gloria, care se zbate între dorința de trăi dincolo de problemele pe care i le aruncă în față viața și cea de a părăsi această lume. În cele 50 de zile de cumpănă, jurnalul Gloriei devine un prieten mut sau poate o numărătoare inversă spre cea mai importantă decizie din viața unui om.   


„Кристиан Грей о пятидесяти оттенках”

Autor: E. L. James

Издательство„Э

Confesiunea lui Christian Grey îi conferă celebrei poveşti o notă masculină şi mult mai sexy, a scris Daily Express.

Iar potrivit The Mail on Sunday, „acest nou roman, împreună cu trilogia şi adaptarea cinematografică, scot la iveală fanteziile femeilor, ceea ce nu poate fi decât un lucru bun”.  

 

Igor Ursenco

Scriitor, culturolog, pedagog, jurnalist de opinie, traducător poliglot

 Având în vedere că actul lecturii derivă din carácterul restrictiv al limbii (care e „fascistă, adică te obligă să spui”, Roland Barthes, sau, mai grav, e stalinistă: „totalitară”, adică îţi interzice să spui ceea  ce simţi), ideologic („imagine, arhetip”: din latinescul „idea”) sau pasiv-coercitiv („îți dă formă”: din latinescul „informare”), alegerea conținuturilor pare să țină mai curând de strategia inteligenței culturale asumate decât de ignoranta aranjare alfabetică pe raft a titlurilor.

În atare condiții, e de la sine înțeles că volumelor de istorie recentă (p. Chr.), memorii și biografii documentare le-aș rezerva cel mult un stick de memorie de 1 gbyte.

Și din acest motiv, biblioteca mea este populată de băștinași, alogeni, dar și fețe exotice, tipografic vorbind, pe trei paliere ce substituie imperativ dialectica hegeliană (teză–antiteză–sinteză) cu un habitat mai ospitalier din punctul de vedere al fizionomiei secolului XXI. Astfel, recomandărilemele(subiective) de lectură ar avea inevitabila distribuție ce urmează trinomul introspectiv–prospectiv–retroactiv:

 

Top Cărți

1. „Mi-s ochii arşi de frumuseţea ta...” de Emil Loteanu 

2.  „Cartea ființelor imaginare” de Jorge Luis Borges

 3. „Arhaiști și novatori” de Iuri Tânianov

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Frumos! Mai vrem info
Stie-Tot   -  
22 Ianuarie 2016, 15:04
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău