VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Business Vara 2015
Iulie 2015, Nr. 132-133

Top Business Vara 2015

Comentează   |   Cuprins

Vara „fierbinte” din 2015

Perioada estivală, tradiţional molatică, a bătut toate recordurile la „temperatura” societăţii. Demisia guvernului Gaburici, care i-a luat pe toţi prin surprindere pentru că s-a produs cu câteva zile înainte de termenul așteptat de toţi. O declaraţie care a ridicat niţel „cortina teatrului politic”, spunând ce știu toţi, că una se vede la televizor, și cu totul alta se produce prin culise. După ce și-a „șters picioarele de el (Gaburici – n.r.) oricui nu i-a fost lene”, declaraţia lui a fost una blajină.

Un pas logic a fost anunţarea suspendării relaţiei cu Fondul Monetar Internaţional și, la fel de logic, îngheţarea unui împrumut de 45 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale.

Și, pentru a fi și mai „interesant”, trei cele mai mari bănci comerciale au fost puse sub supraveghere specială a Băncii Naţionale a Moldovei. Un pas logic din punctul de vedere politic, pentru a nu permite proprietarilor acestor bănci să „clatine și mai tare barca Moldova”, care și așa face niște „piruete de invidiat chiar și pentru cei mai înrăiţi surferi”.

Veselia abia începe. Deficitul de bani în sistemul bugetar îl va resimţi businessul, care va apela la optimizări; îl vor resimţi toţi.

Cu ce se va încheia această vară, vom vedea în toamnă, când se vor coace strugurii în vii și va „erupe” tulburelul, despre care vreau să spun ceva separat. 

Un om implicat – o şansă în plus pentru Moldova! 

Aparent neserioase, cu un iz publicitar, următoarele cuvinte sunt scrise totuși din suflet și cu o satisfacţie civică profundă. Unul dintre ziariștii moldoveni, Andrei Cibotaru, a lansat un blog de vinuri www.finewine.md. În ţara vinului unde cuvântul blogger și analist a devenit una dintre cele mai grave sudalme, apariţia unui site de promovare a culturii de consum al vinului este un exemplu de implicare personală în scoaterea din criză a unui domeniu strategic pentru Moldova. Nu glumesc și reconfirm că e un exemplu de implicare a unui om anume, care a preferat să facă un pas în schimbul „sportului tradiţional” al moldoveanului să se plângă că totul e pierdut și nu mai ai ce căuta în Moldova. Vreau cât mai mulţi oameni implicaţi în tot ce e produs în Moldova. Un om poate face mai mult decât o expoziţie sau un acord bilateral interguvernamental. Succes, Cibotaru, succes, Moldova!

P. S. Apropo, el îmi este cumătru și cum să refuzi un cumătru?!

 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău