VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Business Septembrie 2015
Septembrie 2015, Nr. 134

Top Business Septembrie 2015

Comentează   |   Cuprins

Prețurile au dat în clocot

Luna iunie a acestui an a fost cea mai fierbinte din peste 100 de ani, iar august, se pare, poate fi considerat la fel de „fierbinte”, reieșind din majorarea preţurilor.

ANRE a majorat tarifele la energia electrică furnizată de Gaz Natural Fenosa Furnizare Energie în medie cu 36 la sută, de RED Nord şi RED Nord-Vest – cu circa 30 la sută, iar tarifele la gazele naturale pentru consumatori cu 15,4 la sută. Guvernul a avut o tentativă de a reduce administrativ tarifele, însă organizaţii internaţionale au calificat acest lucru drept atentat la independenţa organului de reglementare.

În paralel cu preţurile la curent și gaze, Regia Apă-Canal Chişinău a solicitat ANRE majorarea tarifului la apă şi canalizare, de la 9,19 la 14 lei. Furnizorul de apă din capitală îşi justifică solicitarea prin deprecierea accentuată a leului, în contextul în care are de achitat mai multe credite unor bănci europene, şi prin scumpirea energiei electrice. Cererea însă a fost respinsă de ANRE.

Între timp, brutarii au scumpit pâinea cu 15 la sută. Motivul de bază – grâul s-a scumpit cu peste 30 la sută faţă de anul trecut.

Ţara își va cunoaște eroii

Numele și prenumele fondatorilor din Republica Moldova au fost făcute publice, după mai multe încercări eșuate. Anterior aceste date erau oferite contra cost, acum informaţia despre cele aproximativ 200 de mii de companii este deschisă și poate fi accesată pe portalul guvernamental www.date.gov.md. La multiplele solicitări ale reprezentanţilor mediului de afaceri, Consiliul Economic a venit cu iniţiativa de a publica datele despre fondatori (numele și prenumele), în scopul implementării legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali. Potrivit acesteia, informaţia respectivă are un caracter deschis și public, fiind accesibilă nelimitat pentru orice persoană. Or, în momentul în care informaţia dată era eliberată la cerere și contra plată, accesul public și deschis al acesteia era limitat semnificativ și crea premise pentru fraudă, corupţie și trafic de influenţă.

Rusia „între­deschide” Hotarele

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Rusia, Rosselhoznadzor, a decis să mai dea o șansă produselor moldovenești.

Din luna august, 17 companii din Republica Moldova au obţinut permisiunea de a exporta fructe în Federaţia Rusă. Moscova a decis să continue experimentul privind importul de caise, piersici, vişine, cireşe, mere, pere, ­gutui, nectarine, prune şi porumbele. Numărul companiilor care au primit dreptul de a livra fructe în Rusia este limitat, în listă au fost incluse doar întreprinderi din autonomia găgăuză. Anterior, de permisul de a exporta fructe au beneficiat opt companii din stânga Nistrului. Tot în august, Rospotrebnadzor a ridicat interdicţiile la exportul de conserve din fructe și legume în Federaţia Rusă pentru două întreprinderi, iar în timpul apropiat va obţine dreptul de a livra producţie încă o companie. De fiecare dată, însă, este menţionată sintagma „permisiune temporară”, pentru a da de înţeles moldovenilor că în orice moment hotarele pot fi închise din nou.

Surse: www.agora.md

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău