VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Business Noiembrie 2015
Noiembrie 2015, Nr. 136

Top Business Noiembrie 2015

Comentează   |   Cuprins

„Prietenii” – Pesimişti,
„vecinii” – optimişti!

Donatorii externi vin cu prognoze mai puţin optimiste privind dezvoltarea economiei Republicii Moldova.

Banca Mondială şi-a menţinut prognoza în ce privește contractarea economiei moldoveneşti cu 2 la sută în anul 2015, ca urmare a crizei regionale, reducerii cererii externe, transferurilor băneşti şi finanţărilor. Astfel, BM îşi menţine prognoza din luna iunie a acestui an, când a revizuit în scădere estimările de la 3 la sută, cât anticipa în ianuarie, la 2 procente.

Fondul Monetar Internaţional şi-a menţinut estimările privind contractarea economiei moldoveneşti cu 1 la sută în acest an şi a redus prognoza de creştere economică de la 3 la 1,5 la sută anul viitor. FMI mai anticipează că rata anuală a inflaţiei în Republica Moldova va creşte până la 8,4 la sută în 2015, de la 5,1 la sută în anul trecut, iar deficitul contului curent va fi de 6,2 la sută. Fondul anticipează pe sfârşit de an o inflaţie de 9,3 la sută.

În același timp, senatul și camera superioară de la București au aprobat acordarea unui împrumut Republicii Moldova în valoare de 150 mln. de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranșe, prima – în sumă de 60 mln. de euro în 2015, a doua – de 50 mln. de euro în 2016 și a treia – de 40 mln. de euro în 2017. Motivul solicitării acestui împrumut îl constituie „sursele insuficiente pentru finanţarea deficitului bugetar estimat la 3,8 % din PIB în 2015”.

Efectul domino al arestării lui Vlad Filat

noutate mai de TOP, politic sau economic, nu a mai existat în Moldova, cel puţin în ultimii ani. Vlad Filat este bănuit (în urma autodenunţului făcut de Șor) de luare de mită în valoare de 250 de milioane de dolari, de obţinere a unor de beneficii directe din compania Caravita (intermediar în spălarea unor credite de la BEM), de obţinere a unor venituri din tranzacţii cu bani bugetari și de multe altele. Dacă e vinovat sau nu, urmează să spună instanţa. Doar că acest pas a fisurat extrem de mult alianţa, generând o criză guvernamentală pe timp de criză în sectorul economic. În paralel cu un post de guvernator al BNM vacant, aceste evenimente au îndepărtat și mai mult o relaţie cu donatorii externi.

Condiţiile FMI

Misiunea de informare a FMI a mediatizat o serie dintre condiţiile de reluare a unei relaţii financiare cu Republica Moldova. Principala este retragerea cu promptitudine a licenţelor și lichidarea celor trei bănci insolvabile, care s-au aflat sub administrare specială începând cu luna noiembrie 2014. FMI consideră că stoparea oricărei injectări de lichiditate în lei în sistemul bancar prin intermediul acestor bănci este de o importanţă crucială pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice, care a fost, până acum, menţinută prin politica monetară restrictivă. În plus, tărăgănarea ajustării tarifelor generează pierderi și arierate în lanţ pe întreg sectorul energetic. Tarifele ajustate pentru energia electrică, gazele naturale și energia termică trebuie să fie în vigoare până la începutul sezonului rece. Este important ca ajustarea tarifelor să fie însoţită de acordarea unei asistenţe sociale direcţionate, în vederea protejării celor mai vulnerabile pături ale populaţiei.

 

Autor: Iulian BERCU | iulianbercu.profile.md

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău