VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Business Martie 2016
Martie 2016, Nr. 138

Top Business Martie 2016

Comentează   |   Cuprins

Controlorii îşi înnoadă mâinile pentru trei luni

Evenimentul începutului de an pentru oamenii de afaceri este, indiscutabil, moratoriul de trei luni la controalele aplicate de Fisc şi de Vamă businessului. „Controalele se desfăşoară cu abuzuri uriaşe, iar agentul este supus la trei, patru controale timp de o săptămână. Se deschide un tablou destul de îngrijorător. Suspiciunile care planează asupra Fiscului, a Poliţiei Economice trebuie clarificate. Avem informaţii că se plăteşte mită în sume enorme. Nu mai vorbesc de investitorii străini”, afirmă premierul Filip. Pentru trei luni, întreprinzătorii pot răsufla uşuraţi. Doar să nu se teamă să semnaleze controalele efectuate abuziv în această perioadă de cei mai „sârguincioşi” controlori. Iar Guvernul are la dispoziţie trei luni pentru a face „curăţenie generală” printre cei care au dreptul la controale şi printre modalităţile de efectuare a acestor controale.

Statul își vinde rezervele

Guvernul a anunţat vânzarea a 18 întreprinderi de stat, destul de „gustoase”, chiar dacă nu atât de „suculente” cum au fost pe timpuri. La licitaţiile „cu strigare”, desfăşurate la Bursa de Valori, vor fi puse în vânzare pachetele de acţiuni proprietate publică de stat din 24 de societăţi pe acţiuni. În 12 dintre aceste societăţi statul deţine controlul, inclusiv în Barza Albă, Tutun-CTC, Magazinul Universal Central „UNIC”, Aeroport Catering, Floare-Carpet. Preţul total de pornire e de 669 de milioane de lei. Termenul limită de depunere a ofertelor este 23 martie curent. O parte dintre ele au fost scoase de mai multe ori la privatizare, dar nu au fost solicitate. Statul, astfel, încearcă să-şi completeze cumva bugetul subţiat de criza politică, economică regională şi de reducerea transferurilor băneşti, care măcar mai susţineau consumul intern.

Plouă cu reduceri

Luna februarie poate fi numită pe bune luna scăderilor de preţuri. Câteva reduceri de preţuri s-au făcut la carburanţi. Ultima dată, preţul motorinei s-a redus în medie cu 25 de bani, până la 13 lei şi 7 bani pentru un litru. S-au mai topit preţurile la gaze. În plus, a mai şi fost relansată pâinea socială, la un preţ de 3 lei, faţă de cel aproape dublu, care era pe rafturi. Guvernul s-a apucat să „pieptene” industria farmaceutică şi pe cei din industria produselor alimentare – acţiuni cu efecte mediatice pentru guvernare, dar şi cu efecte concrete pentru omul care este nevoit să consume zilnic. Principalul e ca aceste rezerve să fie din contul optimizării unor instrumente birocratice, al impozitelor şi al altor proceduri care nu au nimic cu procesul de producere. În caz contrar, balonul preţurilor va lua aer la prima ocazie, se va isca fie o nouă depreciere a leului, fie careva noi tulburări pe pieţele regionale.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău