VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Business Iunie 2015
Iunie 2015, Nr. 131

Top Business Iunie 2015

Comentează   |   Cuprins

Ţigara care poate ucide... industria!

În ajunul Zilei Internaţionale Antitutun, deputaţii moldoveni au votat triumfalist un set de măsuri draconice împotriva businessului de tutun. Nu că nu ar fi trebuit să se lupte cu acest viciu, dar chiar și europenii, care au devenit icoana de căpătâi a moldovenilor, o fac mult mai inteligent.

Legea votată prevede între altele interzicerea ţigaretelor cu arome, interzicerea publicităţii și a promovării produselor, interzicerea fumatului în locurile publice, interzicerea expunerii produselor din tutun la punctele de vânzare, dar și excluderea industriei de la consultări în procesul legislativ, interzicerea implicării companiilor de tutun în viaţa comunităţii, prin sponsorizări. Publicitatea şi fumatul în spaţiile publice vor fi interzise în totalitate.

Experţii consideră că proiectul este ambiguu şi chiar dăunător. De exemplu, în raportul Comisiei parlamentare agricultură şi industria alimentară se atrage atenţia la faptul că adoptarea proiectului în varianta propusă va duce la dispariţia a cel puţin 3000 de locuri de muncă, iar interzicerea ţigărilor fără filtru va afecta principalul producător local de ţigări şi va stimula fenomenul contrabandei de ţigări din regiunea transnistreană.

Şi mai dură a fost reacţia industriei tutunului, care susţine că prin acest document va fi scoasă în afara legii, iar propunerile excedează cu mult prevederile noii directive a tutunului, adoptată anul trecut la Bruxelles și aflată în curs de transpunere în ţările membre ale Uniunii Europene.

Compania JT International a atras atenţia la faptul că la ultimele dezbateri asupra proiectului au avut acces exclusiv reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ai Ministerului Sănătăţii al RM, fără a se permite prezenţa industriei legale a tutunului sau a asociaţiilor mediului de afaceri.

„Dacă proiectul este votat de Parlament, piaţa legală a ţigaretelor va fi paralizată, iar piaţa Moldovei se va deschide larg pentru ţigaretele ilegale”, a spus Mark Rock, manager general la JTI România, Moldova & Bulgaria. Pentru evitarea unei astfel de situaţii, JTI recomandă să se impună în mod firesc acordarea unei perioade de derogare de până la cinci ani, în care preferinţele consumatorilor să fie adaptate.

Chişinăul îşi ia partea leului

onflictul armat din regiune a catapultat Aeroportul Internaţional Chișinău în topul statelor europene cu cel mai înalt ritm de creștere a traficului de pasageri. Pentru a face faţă acestui trafic sporit, aeroportul a intrat într-un program de extindere. Lărgirea şi reconstrucţia terminalului vor permite aeroportului să-şi mărească aproape de două ori capacitatea de deservire, până la 750 de pasageri/oră şi să le asigure acestora comoditatea maximă. Totodată, va fi mărit numărul ghişeelor de înregistrare a pasagerilor de la 12 până la 18. Va fi dublat şi numărul ghişeelor de trecere a controlului de paşapoarte la plecare şi sosire, iar la cele două benzi rulante pentru bagaj se va mai adăuga încă una.Volumul investiţiilor întreprinderii concesionale urmează să fie de cel puţin 240 de milioane de euro.

Pe urmele banilor dispăruţi

În investigaţiile extinse privind fraudele din sistemul bancar autohton ar putea fi antrenaţi și experţi străini. O propunere în acest sens a fost făcută de procurorul general, Corneliu Gurin. Astfel, pentru a spori eficienţa investigaţiilor și a asigura recuperarea prejudiciilor aduse intereselor publice și private, Corneliu Gurin a solicitat examinarea posibilităţii de a susţine activităţile desfășurate de autorităţile judiciare, prin angajarea unor experţi externi, cu experienţă în domeniul legislaţiei financiar-bancare, al investigaţiilor financiare și de recuperare a bunurilor. În paralel, au continuat arestările, consultările, investigaţiile și declaraţiile!

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău