VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Business Decembrie 2015
Decembrie 2015, Nr. 137

Top Business Decembrie 2015

Comentează   |   Cuprins

Afaceri cu subvenții

Procuratura a descoperit în procesul de subvenționare a agriculturii o serie de încălcări grave. Principalele țin de falsificarea şi prezentarea la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a documentelor privind implementarea investiţiei, solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, de fapt, aceasta fiind anterior utilizată; de prezentarea datelor denaturate privind investiţia efectuată; de eliberarea contrar procedurii de către autorităţi a documentelor ce confirmă faptul efectuării investiţiei; de ridicarea artificială a costului investiţiei, în scopul de a majora valoarea subvenţiei solicitate de la AIPA. Oficiali și fermieri care cunosc procesul de eliberare a subvențiilor de stat au declarat că pentru a beneficia de suport, trebuia să întorci „binevoitorului” de la 10% la 20% din valoarea subvenției. Dacă e adevărat sau nu, va decide instanța. 

Birocrații trag cu succes spre sec. XX

Pe unele fronturi în lupta pentru digitalizarea serviciilor, secolul XXI pierde în fața sec. XX. În R. Moldova cel puțin. Serviciul comandă online al Fiscului e în „stop cardiac”. Întotdeauna gata de interminabile probleme tehnice, Fiscul s-a grăbit să anunțe contribuabilii ca aceștia să se deprindă cu ideea de a depune cererile în scris. Pe alt front, legislatorii au respins inițiativa Guvernului de a renunța la ștampila aplicată de persoanele juridice. Argumentul: ștampila este un semn distinctiv pentru întreprinderi și excluderea acesteia ar duce la multiple cazuri judiciare, în condițiile în care multe instituții solicită aplicarea ștampilei pe documente. Pe lângă reducerea cu 30% a costurilor suportate la deschiderea unei afaceri, un astfel de pas ar mișca R. Moldova înainte pe calea virtualizării relațiilor între agenții economici și stat. 

Au împărțit „blana” BEM punând „la congelat” datoriile băncii de stat

În noiembrie a demarat procesul centralizat de transferare integrală a depozitelor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank la alte bănci. Transferarea depozitelor face parte din acțiunile de pregătire pentru lichidarea acestor instituții financiare. Mai devreme au fost împărțite serviciile profitabile care puteau fi efectuate de aceste bănci. „Blana” BEM a fost sfâșiată cu o viteză de invidiat. Mai lent sau chiar deloc, se mișcă lucrurile cu privire la obligațiunile BEM față de furnizori și, desigur, la reîntoarcerea banilor ciordiți. Ultimele două probleme vor dura, cu siguranță, ani în șir. Pentru că una sunt banii pe care îi câștigă anumite grupuri de interese aici și acum, și cu totul alt proces e atragerea banilor spre statul Republica Moldova.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău