VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Business Aprilie 2016
Mai 2016, Nr. 139

Top Business Aprilie 2016

Comentează   |   Cuprins

„Biblia” economiei în 2016 s-a pornit spre Parlament

Executivul a pus punct pe elaborarea și aprobarea proiectului politicilor fiscale, vamale și bugetare pentru 2016. Noile prevederi legislative sunt orientate spre asigurarea unui mediu economic stabil, favorabil dezvoltării afacerilor din ţară şi atragerii investitorilor străini și spre crearea unor mecanisme de contribuţie echitabilă pentru persoanele fizice. Printre altele, Guvernul propune majorarea termenului de raportare a pierderilor rezultate din desfășurarea activităţii de întreprinzător, de la trei la șapte ani, diminuarea cotei accizelor pentru cidrul de mere şi pere, de la 12,34 lei/litru până la 2,38 lei/litru. Totodată, este revizuită baza impozabilă a taxei pentru dispozitivele publicitare: diminuarea cuantumului taxei percepute pentru restabilirea patentei, acordarea dreptului stingerii obligaţiei fiscale achitând prin intermediul altor prestatori de servicii de plată și acordarea dreptului agenţilor economici de a depune dările de seamă fiscale la orice organ fiscal teritorial. Măsurile prevăzute în proiectul pe 2016, prin care se urmăreşte acumularea de noi resurse financiare la buget, se referă la: introducerea impozitului pe avere și ajustarea cotelor accizelor la unele categorii de mărfuri la rata inflaţiei, printre care impozitul funciar și taxa pentru folosirea drumurilor (vinieta), a cărei încasare va ţine de competenţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

…şi să-i atragă în „joc” pe cei cu iniţiativă

ntreprenorii din Republica Moldova vor putea deschide o afacere în domeniul comerţului fără a solicita o autorizaţie de la autoritatea publică locală în care intenţionează să-şi desfăşoare activitatea, ci doar prin notificarea acesteia. Simplificarea procedurii a fost aprobată de executiv. Motivul de bază – peste 50 la sută din numărul total de întreprinderi mici și mijlocii își desfășoară activitatea în domeniul comerţului, iar acest fapt impune obţinerea de către întreprinzători a autorizaţiei de funcţionare. Dobândirea acesteia, potrivit Ministerului Economiei, durează circa 70 de zile și este posibilă doar prin obţinerea unor preavize și autorizări adiţionale de la circa șapte autorităţi de stat. Procedura include controale la faţa locului, care diferă de la o localitate la alta.

Guvernul se grăbeşte să „resusciteze afacerile”

Guvernul a acordat în martie o atenţie sporită oamenilor de afaceri pentru a-i ajuta să repornească economia ţării. În primul rând, Ministerul Economiei s-a apucat de o revizie a tuturor piedicilor birocratice în calea oamenilor de afaceri. Angajamentul asumat este de a reduce cu 25% numărul total de acte permisive și licenţe, fiind abrogate peste 100 de documente. O altă prioritate este diminuarea presiunii instituţiilor de control asupra antreprenorilor prin instituirea moratoriului pe controale, scutirea start-upurilor de controale pe un termen de trei ani, eliminarea barierelor administrative și instituirea ghișeurilor unice privind eliberarea autorizaţiilor pentru comerţul intern și privind eliberarea autorizaţiilor de construcţie. Totodată, a fost aprobată excluderea a trei genuri de activitate din lista activităţilor licenţiate (activitatea burselor de mărfuri, confecţionarea şi distrugerea ştampilelor, activitatea de depozitare a cerealelor şi cu eliberarea certificatelor de depozit pentru cereale).

O altă iniţiativă este introducerea taxelor vamale la importul produselor din carne, al lactatelor și al cimentului din Ucraina. Documentul prevede aplicarea taxelor vamale în regimul de comerţ cu ţările CSI, până la 31 decembrie 2016. Prin introducerea taxelor vamale, autorităţile încearcă să protejeze piaţa internă de importurile masive de lactate din Ucraina, care, potrivit statisticilor vamale, au crescut cu 15 la sută. Proiectul a fost elaborat ca urmare a solicitărilor procesatorilor de lactate și de carne, care acuză concurenţă neloială, căreia sunt nevoiţi să-i ţină piept.

Surse: www.agora.md

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău