VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Business. Noiembrie 2014
Noiembrie 2014, Nr. 125

Top Business. Noiembrie 2014

Comentează   |   Cuprins

Statul scoate transferurile „DIN UMBRĂ” 
Poșta Moldovei face „primii pași în grădina” băncilor comerciale. Asta după ce operatorii poștali din Moldova și Italia au semnat un acord de colaborare. Comisionul plătit e de 5 euro pentru o sumă de până la 1000 de euro. În scurt timp, acorduri similare urmează să fie semnate cu Spania și Portugalia. Transferurile accesibile sunt un prim pas spre legalizarea pieţei transferurilor făcute de moldovenii care muncesc peste hotare. E mai sigur să transferi bani printr-o organizaţie de stat decât prin intermediul unui șofer de microbuz. Creșterea volumului transferurilor va influenţa pozitiv cota remitenţelor. De exemplu, cota remitenţelor în PIB-ul Moldovei s-a majorat în 2013 de la 24% la 25%. Cu acest indice Moldova a ocupat locul patru în ratingul Băncii Mondiale, după Tadjikistan (42%), Kîrgîzstan (32%) şi Nepal (29%).

 Asiguratorii se reasigură 

Comisia Naţională a Pieţei Financiare susţine că numărul de contracte „Carte Verde” pentru Zona 2 (Belarus, Ucraina și Federaţia Rusă ) a scăzut în ultima perioadă cu 80,32 la sută. Din cauza conflictului regional din Ucraina, companiile de asigurări din Republica Moldova refuză, începând cu luna august curent, să mai încheie cu persoanele fizice și juridice contracte de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto externă „Carte Verde” pentru Zona 2 (Belarus, Ucraina și Federaţia Rusă ). Ei le propun contracte pentru Zona 3, cu valabilitate în toate ţările sitemului Cartea Verde. Acestea sunt de trei ori mai costisitoare.

Statul cedează activele bancare 

Statul a vândut integral pachetul de 21 la sută din EuroCreditBank, pentru 22,7 milioane de lei. Tranzacţia a avut loc la Bursa de Valori a Moldovei în ultima zi a licitaţiei de vânzare a proprietăţii publice din luna octombrie. Preţul la care s-au adjudecat acţiunile deţinute de stat în bancă a fost de 10 lei per acţiune, ce cor espunde cu valoarea nominală. Experţii apreciază drept un succes această tranzacţie, după ce ani la rând statul a încercat în zadar să-şi vândă pachetul de acţiuni, inclusiv în pachete mai mici. EuroCreditBank a fost fondată în septembrie 1992. Capitalul social al băncii constituie 108 milioane de lei.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău