VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top Business. Martie 2010
Martie 2010, Nr. 71

Top Business. Martie 2010

Comentează   |   Cuprins

de Iulian BERCU

Găuri de milioane de sub zpadă
Zăpada s-a topit şi în loc de ghiocei au apărut „găuri de milioane”, şi nu doar în asfalt, dar, în mare parte, şi în buzunarele contribuabililor. În primul rînd, a contribuabililor şoferi din buzunarele cărora găurile din asfalt vor scutura sume frumuşele pentru reparaţia maşinilor care „joacă tănănica” pe drumurile noastre, indiferent dacă circuli pe Ştefan cel Mare sau la Munceşti. A doua lovitură e din „coşul” cu impozite, acumulat anual. O parte bunicică din ele este „înghiţită” de „perpetuum mobile”, cu alte cuvinte, de reparaţia drumurilor din Moldova, pe care cu cît mai mult le repari, cu atît mai des se strică. Şi asta în condiţiile în care toţi conducătorii auto achită în fondul rutier milioane de dolari. Explicaţia autorităţilor referitor la apariţia găurilor în asfalt este la fel ca şi comentariile astronomilor referitoare la găurile negre de pe cer. Toţi ştiu că există, nu ştiu cum apar şi nu ştiu cum să te lupţi cu ele. Poate să atragem la reparaţie doar companiile private care acceptă să ofere o garanţie la lucrările efectuate? Poate asigurăm drumurile la companiile de asigurări? Poate…, dar cine va avea de cîştigat? Doar proprietarii automobilelor…

100, 200 de milioane. Cine d mai mult?
În Moldova continuă „ploaia” cu bani, mai ieftini, mai scumpi, dar cel puţin promisiunile nu seacă. 100 mln. de euro ne dă România, 262 mln. de dolari ne dă Guvernul american în cadrul programului Compact, 2 mln., din partea UE, pentru ieftinirea paşapoartelor biometrice. Ambele pentru proiecte investiţionale pe care, după cum a spus premierul Filat, Guvernul moldovean şi donatorii le vor monitoriza de aproape. Nu a secat şi fluxul de credite pentru relansarea economiei. Sumele sînt mai puţin generoase, dar totuşi semnificative. BERD - cu 10 mln. euro pentru business şi 20 mln. euro pentru energetică, FMI cu 152 mln. USD şi altele. Această avalanşă de suport prietenesc la limita frăţiei din partea occidentului a „paralizat” evoluţia prieteniei cu Federaţia Rusă, ale cărei 150 mln. de dolari au trecut pe linia de rezervă şi prietenia moldo-chineză, tradiţională timp de 8 ani, care acum este evaluată la 1 mlrd. de dolari. Banii chinezilor pot fi „păpaţi” de Ucraina, care este mai puţin „alintată” în atragerea fondurilor. Pînă la urmă, contează şi cantitatea, dar cea mai importantă e calitatea investiţiilor, care dacă e la un nivel mai jos de „bunul simţ” poate asimila miliarde de dolari fără nici un efect pentru ţară.

Fraude de zeci de milioane
Un caz de eschivare de la plata impozitelor de 20 000 000 de lei a fost făcut public recent. Să fi apărut evaziunea fiscală în proporţii deosebit de mari abia în februarie 2010? Nu cred. Astfel de cazuri trebuie să fie maxim de transparente, ceea ce a şi făcut MAI prin intermediul comunicatului său de presă. Sigur că fraze de tipul „facilităţile acordate de Serviciul Vamal în anul 2009 la vămuirea mărfurilor importate de aceste firme au cauzat bugetului de stat prejudiciu în proporţii considerabile, urmare a neachitării plăţilor reale la buget” creează întrebări de tipul „păi, totuşi, cine e de vină?” Dacă e să facem abstracţie de la diferite elemente, care vor face peri suri instanţelor de judecată de diferite niveluri, astfel de deconspirări pot curăţi afacerile. Primul caz „gras” este un semnal „bun” pentru cei care se eschivează de la plata la buget fie a unui leu, fie a unui milion. În acelaşi timp, va fi un semnal foarte prost, dacă vor fi descoperite evaziuni fiscale doar la companiile „lor”, nemaivorbind de cazul în care, după astfel de „evenimente fiscale”, din senin s-ar schimba acţionarii companiilor sau s-ar îmbogăţi companiile deţinute de „ai noştri”.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău